A fost lansat apelul de candidaturi START, pentru sprijinul regiunilor carbonifere aflate în tranziție. ADR Vest a făcut anunțul și cei din județul nostru cred că descentralizarea va aduce mulți bani și multe avantaje.

Inițiativa Uniunii Europene pentru regiunile carbonifere
a lansat o nouă cerere de
candidaturi START, care vizează acordarea de asistență tehnică pentru sprijinirea activităților regiunilor
carbonifere aflate în tranziție.
START este un mecanism de asistență tehnică ce va
sprijini regiunile care depind în mare măsură de extracția și arderea combustibililor fosili solizi în eforturile lor de a decarboniza producția și
consumul de energie, de a-și diversifica economiile și de a progresa în dezvoltarea lor socială. Iar noul tip de structură este în avantajul tuturor, spun autoritățile județene.
„Având în vedere că, de anul acesta, ADR Vest este autoritate de management, asta arată că 1,3 miliarde de euro vor trebui să fie cheltuiți aici, în Hunedoara. Toate hotărârile se iau la nivel local și descentralizarea va aduce roade în județul nostru. Asta a făcut ca acești bani să poată fi cheltuiți pe problemele pe care le au autoritățile din cele 4 județe”, a spus Costel Avram, adminsitrator public al județului Hunedoara.
Apelul de candidaturi va fi deschis până în 16 decembrie 2022, iar sprijinul va fi acordat începând cu primăvara anului 2023.
Solicitanții tipici ai
sprijinului START sunt administrațiile publice, în special autoritățile locale și organizațiile societății civile care contribuie activ la procesul de tranziție la nivel local, însă nu sunt excluse includerea altor actori relevanți.
„Eu sper că, așa cum am avut o colaborare permanentă și perfectă cu Sorin Maxim (n.r. directorul ADR Vest), și cred că, în două, trei săptămâni, Sorin Maxim va veni aici să stea de vorbă cu autoritățile, cu oamenii de afaceri și să spună împreună cum se vor cheltui acești bani, avându-se în vedere că ADR Vest este autoritate de management, deci, descentralizarea este aici”, a mai adăugat Costel Avram, adminsitrator public al județului Hunedoara.
Specialiștii sunt gata să ofere consultanță, asistență și consolidare a capacităților pe termen scurt, cu scopul de a spori know-how-ul pentru conceperea, planificarea, guvernarea, punerea în aplicare și finanțarea acelor activități legate de tranziție care sunt aliniate la obiectivele și țintele UE în materie de energie și climă.
Diana Mitrache