S pitalul de la Vulcan este încă în faza de acreditare. În schimb, cel din Lupeni a fost acreditat, însă, mai are lucruri de pus la punct. Datele sunt stipulate în raportul dat publicității Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, care a făcut controalele.
Colegiul director de acreditare a unităților sanitare din România a dat verdictul în urma controalelor și a verificărilor ce au fost făcute și la spitalele din Valea Jiului, în cazul unui singur spital – cel de la Lupeni.
La Vulcan, deși au existat zvonuri că unitatea nu ar fi fost acreditată nici de această dată, primarul a lămurit situația.
„Am văzut că erau publicate tabele din care ar fi reieșit că Spitalul Munciipal Vulcan nu este acreditat. Dar la Lupeni, comisia de acreditare a fost la începutul anului, așa încât acolo a venit și răspunsul, iar spitalul este acreditat. La Vulcan, comisia a venit în urmă cu câteva luni și încă suntem în așteptarea răspunsului”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.


Unitatea medicală de la Vulcan ar urma să obțină gradul IV, în urma acreditării. Spitalul nu mai are acreditare din anul 2019.
În 2013, unitatea medicală era încadrată în categoria „Spital acreditat cu nivel de încredere ridicată”, conform Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, dar, astăzi evaluările le face Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, iar la ultima evaluare, spitalul nu a reușit să obțină acreditarea. „Eu sunt convins că nu sunt probleme acolo și că vom primi și noi acreditarea. Dar cei care s-au grăbit să se bucure nu înțeleg un lucru: dacă vrei să candidezi la o primărie și vrei să câștigi, de ce te bucuri foarte mult că spitalul din localitate nu primește acreditarea? Să stea liniștiți că vom primi. Acele tavbele spuneau clar că din 12.06.2019 suntem în curs de acreditare, fiind într-o grupă inferioară”, mai spune primarul de la Vulcan.
La Lupeni, unitatea medicală a fost acreditată, dar cu rezerve, conform raportului. Spitalul se află în categoria III și perioada de încadrare în categoria de acreditare (pentru că reîncadrarea se face în funcție de nivelul de îndeplinire a graficului de remediere a neconformităților) este stabilită până în 3 iulie .2028.
Diana Mitrache