La un an de la scandalul declansat de inchiderea spitalelor din Petrila si Calan, fostele unitati medicale asteapta sa fie transformate in centre de permanenta. La Calan nu s-a reusit implementarea proiectului de infiintare a unui centru de permanenta medicala.

Protestele pacientilor s-au stins, medicii si-au gasit alte posturi, iar bunicii sunt ingrijiti tot in vechile camine de batrani. Anul trecut, Minsiterul Sanatatii a decis sa inchida zeci de spitale din tara, printre care si doua din judetul Hunedoara, respectiv cel din Calan si Spitalul de Boli Cronice din Petrila. Acestea urmau sa fie transformate in camine de batrani, dar administratiile publice de aici s-au opus. Spitalul din Calan avea 15 paturi si deservea unul dintre cele mai sarace orase din tara. Acum pacientii de aici fac naveta la Hunedoara sau la Deva, acolo unde spitalele nu s-au inchis.

La Calan ar fi trebuit infiintat, initial. un centru de permanenta, dar acest lucru nu s-a concretizat. „Am intentionat sa infiintam peste tot unde s-au desfiintat spitalele, asa incat populatia sa poata beneficia de asistenta medicala 24 de ore, din 24. La Calan, insa, nu am reusit”, a declarat directorul DSP Hunedoara, dr. Dumitra stefan. Pentru infiintarea unui astfel de centru medical este nevoie de cel putin 5 medici de medicina de familie si un spatiu adecvat, care ar fi fost chiar cladirea vechiului spital.

Acum, insa, se vorbeste despre crearea unui centru de sanatate multifunctional, in care vor putea fi facute internari de o zi. Centrul de sanatate de la Calan va functiona in subordinea directa a Spitalului Judetean de Urgenta din Deva. De asemenea, internari de o zi se vor face si in centrul de sanatate multifunctional de la Petrila, in locul unde inainte era un spital cu 70 de paturi. Aici, in schimb, functioneaza si un centru de permanenta fixa, in care isi desfasoara activitatea 5 medici de familie si 7 angajati ce fac parte din categoria personalului auxiliar.

Carmen Cosman