Solutiile USL pentru Valea Jiului vor fi aplicate imediat dupã alegeri

”Acest program de guvernare se pliazã cã o mãnusã pe problemele Vãii Jiului în sensul cã vor putea fi rezolvate fãrã exceptie”.

REPORTER: De ce ar trebui sã voteze cetãtenii din Petrila, Petrosani si Aninoasa cu USL, cu Ioan Rus, candidat la Camera Deputatilor?

IOAN RUS: Dupã patru ani, în care o guvernare distrugãtoare a slãbit România din punct de vedere economic si social, patru partide s-au alãturat pentru a stopa acest fenomen. Era de asteptat o uniune politicã de anvergurã, solidã, ca efect al sãrãcirii unei tãri întregi si a populatiei. În orice tarã din lume deciziile politice, politica în sine, trebuie sã aibã în vedere interesul national, interesul populatiei si viitorul unei natiuni. USL este solutia acestui moment si spun asta pentru cã programul de guvernare este realist, cu efecte imediate asupra oamenilor, cu solutii economice si sociale, cu relaxãri fiscale pentru întreprinderi cu scop de dezvoltare si implicit de absorbtia fortei de muncã. Învãtãmântul, sãnãtatea au solutii agreate de profesionistii acestora, care trebuie doar implementate imediat. Acest program de guvernare se pliazã cã o mãnusã pe problemele Vãii Jiului în sensul cã vor putea fi rezolvate fãrã exceptie. Am experienta si politicã si în plan economic, dar si în plan social pentru asta. Sunt un om care gândeste de douã ori înainte de a tãia si actualul program de guvernare USL cuprinde multe solutii de care m-am ocupat, ca deputat, în perioada 2000-2004. ªtiu cã pot rezolva multe probleme de aici si pot contribui substantial la redarea demnitãtii locuitorilor

Vãii Jiului.

REP: Concret, care sunt propunerile din domeniul social?

IOAN RUS: Respectul si consideratia pentru oamenii în vârstã se afla pe cale de disparitie, dupã acesti ultimi patru ani. Astfel, pensionarii cu venituri mici, sub 1000 ron, vor primi medicamente compensate în proportie de 90 la sutã. Pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei si se vor multiplica resursele de venit pentru bãtrânete si cei cu venituri minime vor primi ajutor suplimentar pentru plata facturii la energie. Apoi tinerilor li se vor asigura subventii partiale pentru cãrti-manuale, elevii din ciclul primar vor beneficia de o masã caldã. Sunt avute în vedere, toate palierele socio-economice. Acestea sunt doar câteva exemple…

REP.: Toti politicienii de pânã acum au vorbit de dezvoltarea Vãii Jiului. Dumneavoastrã aveti argumente credibile

pentru acestã… ”vorbã”?

IOAN RUS: Argumente sunt si Valea Jiului clar se poate dezvolta pentru cã ideea este verificatã si aplicatã cu succes de multã vreme, de exemplu în Belfort-Strasbourg, Franta. Este vorba de o Agentie de dezvoltare care sã atragã forte administrative, profesionale, competete în domenii, cercetare, învãtãmânt superior, bãnci, agenti economici, institute de cercetare etc. Toti acestia formeazã un consortiu în cadrul agentiei. Care este scopul: orice cetãtean cu idei novatoare, de inventicã, economice, din orice domeniu, vine cu ideea la acest consortiu care o analizeazã, studiazã si dacã este viabilã i se atribuie girul folosirii ei. În baza acestui gir, agentia va materializa ideea  într-o afacere profitabilã. Aceastã agentie se va finanta din procentele care i se cuvin din afacerea astfel nãscutã, respectiv 5-6 la sutã din cifra de afaceri, ceea ce înseamnã si o cointeresare totalã, si în timp poate deveni o fortã tehnicã si una financiarã. Practic va fi locomotiva dezvoltãrii. O astfel de agentie din Franta a dezvolatat 100-125 de proiecte de anvergurã pe an, materializate în întreprinderi si locuri de muncã. Dacã voi primi girul alegãtorilor ca deputat, asta voi face si dacã nu voi reusi mã voi gândi la demisie…

REP.: Cum v-ati gândit sã-i faceti pe medicii sã nu mai plece peste hotare?

IOAN RUS: Trebuie ca statul sã reînceapã sã functioneze si sã-si merite taxele pe care le încaseazã. Ca urmare, fiecare regiune va avea sistem de urgentã, cu pompieri, ambulantã si politie, un sistem national integrat de urgentã

puternic.  Pânã la finalul anului 2014 se vor mai deschide 3 baze aeriene de salvare SMURD, astfel acoperind fiecare regiune de dezvoltare cu un

elicopter SMURD.  Se vor construi si dota la standarde europene  8 spitale si se vor  dezvolta spitalele judetene de urgentã de interes strategic si cresterea competentei lor. Se va aplica un sistem de deduceri fiscale pentru medici si cadre didactice, în vederea stimularii ramânerii în

sistem a resursei umane.

REP.: La momârlanii nostri v-ati gândit?

IOAN RUS: Da, ei sunt cei care pãstreazã traditiile si identitatea specificã

acestor locuri si sub nici o formã nu au fost uitati. Pentru ei existã un set de stimulente pentru a se asocia câte 2-3 familii pentru a forma microferme familiale, apoi lãptãreasa noastrã va fi inclusã într-un sistem de lucrãtori familiali pentru a beneficia pensie si asigurãri de sãnãtate. În Valea Jiului se va crea un centru de colectare a produselor acestora, începând de la legume si fructe, pânã la lapte si lânã.

REP.: Pe oamenii de afaceri, mult,i putini, buni, rãi, ai Vãii Jiului, îi aveti în vedere?

IOAN RUS: Obligatoriu! În ultima vreme oamenii de afaceri au fost sufocati, omorâti de taxe si impozite, de controale peste controale pentru a se stoarce ultimul leu la bugetul de stat. În acest sens va exista o relaxare fiscalã pentru a se putea revigora, pentru cã la noi, aici, alternativa locurilor de muncã este în sectorul privat. În programul de guvernare este prevãzutã reducerea generalã a impozitãrii si lãrgirea bazei de impozitare. CAS-ul datorat de angajator va fi redus cu 5 la sutã, concomitent cu cresterea progresivã a cresterii salariului minim pe economie pânã la 1200 ron. Se reduce TVA de la 24 la 9 la sutã la producãtorii agricoli, iar în decursul celor patru ani de mandat, TVA-ul general va reveni la 19 la sutã. Se vor reduce la jumãtate taxele parafiscale si va creste deductibilitatea cheltuielilor pânã la 50 la sutã. Acestea sunt doar o parte din mãsuri.

REP.: Mineritul va rãmâne încã mult timp activitatea de bazã în Valea Jiului. Cum va arãta acest secor în urmãtorii ani?

IOAN RUS: Complexul energetic Hunedoara, cu minele cuprinse în organizarea sa, este o solutie importantã pentru consolidarea mineritului. Celelalte mine, care vor fi subventionate o vreme, pot dovedi, si eu sunt convins cã o vor face, cã sunt viabile si absolut necesare. Cine spune cã energia viitorului este cea datã de vânt, sau resurse regenerabile a gresit. Ele pot fi complementare doar. O spun acum cu argumente cercetãtorii lumii. Energia o va da si în viitor pãmântul, cãrbunele. Eu sunt optimist! Cât priveste minerii, acestia trebuie sã-si recâstige statutul de oameni rari, munca sã le fie plãtitã la justa valoare, drepturile obtinute cu sânge vor fi pãstrate, iar conditiile de muncã trebuie sã le diminueze la maxim riscurile meseriei. ªi asa va fi.

Ileana Firtulescu,

Birou de presã USL Petrosani

3 comentarii la „Solutiile USL pentru Valea Jiului vor fi aplicate imediat dupã alegeri

 • 6 decembrie 2012 la 11:08
  Permalink

  PSD (USL)a taiat investitile pentru Valea Jiului (Anveloparea Blocurilor,Domeniul Schiabil Parang-Pasul Vulcan-Straja,Bazinul Scolar de Inot din Petrosani,…)dar PSD-ul nu a taiat investitile (Pista de Atletism de la Stadionul Panduru din Tg.Jiu,Pista de Elecoptere din Tg.Jiu,…)si pentru judetul Gorj acolo unde Victor Ponta este parlamentar si candideaza,sa voteze cu PSD-ul (USL)doar gorjeni.Ioan Rus de la PSD a mai fost parlamentar (2000-2004)si nu a facut nimic pentru Valea Jiului.

 • 7 decembrie 2012 la 09:32
  Permalink

  Ce frumos se vorbeste in articolul – copy/paste dintr-un word primit pe email.
  Ce frumos stiti sa vorbiti – trebuia sa va faceti scriitori .. de carti sci-fi.
  Dati exemple de ce veti face … dar de ce nu le-ati facut pana acum ? PSD-ul a avut deputati si senatori din Petrosani … si nu au adus nici un investitor.
  Dl. Nicula … a stat 4 ani la Parlament si ce a facut … ? NIMIC! Ioan Rus a mai fost deputat si ce a facut … NIMIC! … Cine sa va mai creada bey … ?
  Noroc cu alegerile … din 4 in 4 ani .. ca va mai vedem fetele … grase si umflate … cum vin si ne mint verde in fata.
  Domnilor – veniti aici … si spuneti .. Oameni bun .. PSD/USL .. in ultimi 4 ani ani .. a adus investitori care au deschis X firme si au angajat X oameni … iar somajul in Valea Jiului este aproape de ZERO! Asta veniti sa spuneti … CE ATI FACUT CONCRET!!!!!! Nu ce veti face …. pentru ca stim cu toti .. ca in afara de a va face jocurile politice si a va imbogatii … nu veti face NIMIC!!!!! Ar trebui sa dati o lege … cine minte in campania electorala sa plateasca cu ani grei de puscarie. Asa poate la urmatoarele alegeri Palatul Parlamentului sa se mute la Rahova sau Jilava … sa dormiti bine acolo.
  Sunteti o rusine de politicieni cu ai vostri umili si serviabili .. asa-zisi Jurnalisti de fituica.
  Nu sunt USL/ARD/ETC .. sunt un cetatean roman ce s-a saturat de fetele voastre adormite si inutile!
  Romani treziti-va ca astia va fura .. pardon .. v-au furat destul!!!!!

 • 20 ianuarie 2013 la 21:49
  Permalink

  cine va veni la putere sa fac ceva bun pentru cei lalti fara a aastepta ceva in scimb

Comentariile sunt închise.