Mii de oameni au rămas în şomaj tehnic şi se preconizează că în martie numărul celor care şi-au trimis oamenii în şomaj tehnic, cu venituri diminuate, s-a dublat.
S-a lucrat non-stop la agenţiile locale şi cea judeţeană de ocupare a forţei de muncă, pentru ca oamenii să fie plătiţi, iar previziunile arată că, în luna aprilie, e şi mai rău. „Din discuţiile pe care le avem aproape zilnic cu ITM Hunedoara se previzionează undeva la 20.000 de oameni, aflaţi în suspendare pentru luna aprilie, deci foarte mulţi. Plus că acolo nu intră cei de la CEH, care şi ei sunt 4.100 şi au intrat în şomaj tehnic pentru câteva zile. Va fi un efort extraordinar şi pentru noi ca să plătim la timp”, a spus Georgeta Tomuţă, şefa AJOFM Hunedoara.  Şomerii au primit banii la timp, însă, numărul lor a fost şi aşa foarte mare.
„Până în acest moment, în judeţul Hunedoara avem solicitări de la 1.257 de societăţi comerciale, însumând un număr de 11.181 de persoane, care sunt în şomaj tehnic, la nivelul lunii martie şi au  solicitat de la noi ajutor privind indemnizaţia de şomaj tehnic. Vineri, am efectuat ultima plată şi am plătit inclusiv în zilele de miercuri şi joi, de Paşte, iar angajatorii au primit sumele. În total, am plătit 6.367.606 lei”, mai spune şefa AJOFM din Hunedoara.
Au fost afectaţi toţi cei care prestau servicii, dar şi restaurantele, barurile şi chiar medicii. Asta, pentru că activitatea a trebuit restrânsă pe perioada restricţiilor impuse de ordonanţa militară. „Domeniile sunt diverse de la HORECA, cei care au fost primii afectaţi, respectiv societăţile ce au ca şi obiect de activitate cofetării, alimentare, restaurante, baruri. Avem societăţi care lucrează în loon şi care au fost şi ele afectate, din cauza pandemiei şi chiar societăţile mici, inclusiv cabinete medicale, ori societăţi care activează în construcţia de maşini, cum sunt cei de la cablaje. Dar pot să spun că nu avem din construcţii”, a conchis Georgeta Tomuţă, şefa AJOFM Hunedoara.
La nivel naţional sunt un milion de cereri de şomaj tehnic pentru luna aprilie, iar la aceştia se adună li cei care erau în şomaj înainte de intrarea în perioada restricţiilor.
Diana Mitrache