de Genu TUȚU
Universitatea din Petroșani va acorda tot
creditul necesr celor 75 de ani de la înființarea instituției de învățământ superior și implicit a echipei de rugby, simbolul sportiv al studenților a ceea ce la început, până în 1990, s-a numit „Institutul de Mine”.
Pe lângă procesul de învățământ, cadrele
didactice, studenții, au
acordat o deosebită importanță și mișcării sportive în general, rugbyului în mod special.
Este sportul care la nivel de echipă – deși au existat și echipe de volei, baschet, fotbal – a avut cea mai bună constanță în timp și rezultate la cel mai înalt nivel dintre toate sporturile Văii Jiului.
Amintim aici doar postura de vicecampioană a României în 1972 sau trofeele Cupei României câștigate în 1983, 1991 și 1993.
După o perioadă de recul, Știința Petroșani a revenit în prim-planul rugbyului românesc, stând acum din nou la „masa bogaților” cu cele mai titrate echipe din țară.
Anul 75 al existenței sale găsește o echipă Știința Petroșani bine așezată, care continuă la cel mai înalt nivel linia predecesorilor săi. Respect Știința Petroșani.

ANIVERSARE | 75 DE ANI (1948-2023) DE RUGBY LA ȘTIINȚA PETROȘANI
E chipa
de rugby Știința Petroșani împlinește în 2023 „venerabila” vârstă de 75 de ani.

Apărută în anul înființării „Institutului de Mine” Petroșani (acum Universitatea din Petroșani), echipa „Florii de colț” a ținut ștacheta sportului din Valea Jiului la cel mai înalt nivel.
Vom prezenta în
cursul acestui an episoade din istoria echipei Știința Petroșani, care se vor regăsi și într-o carte dedicată acestui moment aniversar, ce va apărea în toamnă.
ȘTIINȚA APARE PE HARTA RUGBYULUI NAȚIONAL
Din Capitală,
pornesc în „provincie” antrenori pricepuţi,
pentru a crea o bază solidă în pregătirea echipelor româneşti, Dumitru Moţică ajunge la Petroşani. În anul 1949 se trece la
sistemul de campionat primăvară-toamnă, din anul 1951 apăreau în calendarul competiţional şi echipe din afara Bucureştiului, opt la număr, dar fără Petroşani. În sezonul 1951 campionatul României a fost împărțit în două serii, una a echipelor din Capitală și una a provinciei. Știința Petroșani le-a avut ca adversare pe: Aripile R.P.R Orașul Stalin, Știința Cluj, Metalul Târnăveni, Știința Timișoara, Aripile R.P.R Sibiu, Locomotiva Timișoara, Locomotiva Cluj, Locomotiva Sighișoara. În clasamentul final al acestei serii a provinciei, Știința Petroșani s-a clasat pe poziția a 7-a .
Un an mai târziu, în 1952, seria studenților petroșeneni a fost compusă din: Dinamo București, Constructorul București, Spartac BRPR, Metalul București, Locomotiva Timișoara, Știința București, Știința Cluj și Metalul Târnăveni. Locul ocupat a fost același, 7 , iar linia de clasament, cu mențiunea că față de sezonul
anterior s-a îmbogățit
cu o victorie în plus. Sezonul 1953 a început cu echipele participante împarțite pe 3 serii. Știința Petroșani s-a aflat în seria a 2-a și a ocupat poziția a 4-a. Între 1954 și 1956 le regăsim în primul eșalon valoric pe Minerul Petroșani devenită
apoi Energia Petroșani, pentru că în 1957 sub denumirea de Știința Institutul de Mine
acesta să ducă lupta în competiție alături de Energia Petroșani cu Locomotiva Grivița Roșie, Energia I.S.P, Dinamo București, C.C.A București, Locomotiva P.T.T, C.S.A Orașul Stalin, Progresul Finanțe Bănci și Energia Republica. În 1958, Știința Institutul de Mine se află în Grupa a 3-a din divizia secundă, în care a
terminat pe poziția a treia după Știința Cluj
și Chimica Târnăveni, studenții clujeni
fiind cei promovați în primul eșalon valoric. Așa arăta clasamentul grupei conform ziarului „Sportul Popular”:
1. Știința Cluj-45p,
2. Chimica Târnăveni-44p,
3. Știința I.M. Petroșani-36p,
4. C.F.R Cluj-32p,
5. Șantierul Hunedoara-31p,
6. C.F.R Timișoara-30p,
7. Minerul Lupeni-30p, 8.Utilajul Petroșani-24p, 9. C.S.A Sibiu-15p.