A m avut o vară extrem de secetoasă, iar barajul de la Valea de Pești are mai puțin cu 20 m. Este o premieră și cei de la Apele Române, ca și lucrătorii din sistemul de alimentare cu apă a Văii Jiului, spun că au căutat soluțiile optime, așa încât apa să nu fie oprită. Pentru prima dată, după ani de zile, apa din barajul de la Valea de Pești este la un nivel atât de scăzut. Cei de la Apele Române spun că au mai avut probleme de acest fel, doar când s-a golit barajul pentru reparații, iar acum seceta pare să își fi spus bine de tot cuvântul. „Am avut o vară foarte deficitară din punct de vedere al precipitațiilor. Chiar de mult timp nu ne-am mai întâlnit cu un asemenea fenomen de secetă și sigur că s-a materializat și pe cursurile de apă, unde nivelurile au scăzut. Și lacul de acumulare de la Valea de Pești a scăzut cu 20 de m față de nivelul normal”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. De luni până marți, în această săptămână, a plouat cu 12 l/mp la Valea de Pești și erau așteptate precipitații de 15 -20 l/mp, până miercuri, iar alimentarea cu apă a populației se face cu mari eforturi.
„Debitele minime pe toate pâraiele sunt gestionate cu mare greutate de către noi. Problema care se menține este la baraj, unde apa are un nivel scăzut record. Sunt aproape 21 m, un record pe care, de când funcționăm noi, nu l-am întâlnit. Noi nu am mai intrat în iarnă cu un nivel așa mic al barajului. În momentul de față, nu se pune problema de restricții pe partea de vest”, a mai spus și Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului. Dar soluția este dată de pâraiele care sunt în acel loc.
„Încercăm să punem în parametri aducțiunea de la Buta, sau Lazărul, până la acumularea Valea de Pești. Și asta facem deja de ceva timp, pentru că pe această porțiune, cei de la Apele Române au și ei o lucrare de reparații, lucrare care se face etapizat, așa încât să alimentăm acumularea de la Valea de Pești”, mai spune Cristian Ionică. Apa Serv vrea și să monteze mai multe pompe în Jiu, care să asigure un debit suplimentar la Valea de Pești.
„Noi suntem pregătiți ca, undeva între 50 și 100 l/s să reușim să îi suplimentăm din Jiu. Lucrarea o facem împreună cu cei de la Apele Române, după ce, la inundațiile de anul trecut, cursul Jiului a fost modificat”, a mai adăugat managerul SC Apa Serv. Și pentru că debitul apelor care alimentează populația este scăzut, s-au folosit, numai în ultimele luni, tone de reactivi. Populația, însă, nu a avut de suferit, chiar dacă nivelul apelor scade, cu toate ploile de acum, cu aproximativ 15 -20 cm/zi.
Diana Mitrache