T oate marile orașe ale lumii sunt străbătute de ape frumos amenajate, doar la noi, Pârâul Maleia pute de trăsnește. Se întâmplă în centrul municipiului Petroșani și de vină sunt cei care locuiesc mai sus, pe cursul apei, ce izvorăște cu 5 km în amonte și deci ar trebui să fie o apă de munte cristalină.

Dacă treci podul ce până mai ieri avea flori parfumate, simți acum duhoarea din apa de jos. Debitul a scăzut, că a fost secetă, iar diluția este insesizabilă, așa că dejecțiile din diverse gospodării duhnesc în mijlocul orașului. Iar autoritățile locale nu găsesc în flagrant vinovații. „Maleia are acum un debit foarte scăzut în această perioadă, undeva la 100 l/s. Sunt multe evacuări necontrolate, răzlețe, dar importante. Noi știm situația și încercăm să le eliminăm, pe măsură ce le găsim. Dar e complicat”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. Situația nu este singulară și asta se simte și pe Slătinioara, dar de vină sunt cei care nu se racordează la sistemul de canalizare, unul nou, așa cum spun cei de la Apa Serv. Nici ei nu au reușit să îi identifice pe toți cei care poluează, că pe proprietățile lor e mai greu de intrat. „Pe Maleia avem o rețea de canalizare relativ nouă. Din 2013, pe Programul Operațional Sectorial, am reușit să punem canalizarea și toată strada are canalizare acum. În continuare, noi am făcut toate
demersurile, așa încât oamenii să se branșeze la rețeaua nouă. Nu sunt branșați toți, dar, împreună cu Apele Române căutăm, să identificăm evacuările necontrolate. Odată identificate, abia atunci putem lua măsuri”, a mai spus și Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului. Pe parcursul a 5 km, un pârâu curat de munte, aduce în centrul municipiului Petroșani, o apă puturoasă și plină de deșeurile aruncate de cei din amonte. Și asta, indiferent de anotimp, ori de cât de des autoritățile locale curăța albia.
Diana Mitrache