L ansat în anul 2002, Proiectul European intitulat Săptămâna Europeană a Mobilității promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente.

Directorul executiv al DSP Hunedoara, Delia Băda spune că evenimentul principal are loc în data de 22 septembrie și este cunoscut ca „Ziua mondială fără autoturisme”, iar scopul acestei zile este descurajarea, pe cât posibil a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a utilizării transportului în comun.
“Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic nepoluant are impact asupra creșterii calității vieții, mai ales în mediul urban și asupra sănătății prin reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor rutiere, cât și numărului persoanelor obeze. Mobilitatea activă presupune utilizarea formelor nemotorizate de deplasare. Mobilitatea activă are impact asupra sănătății populației prin reducerea incidenței bolilor cronice netransmisibile, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii, boli metabolice, afecțiuni psihice”, precizează Delia Băda .Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul din patru adulți și peste 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Conform aceleiași surse, 7-8% din bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic.
Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva, desfășoară în data de 20 septembrie 2023 activitatea de informare ”Săptămâna Europeană a Mobilității” cu scopul de a informa populația generală adultă despre această acțiune, în special a celor care folosesc mult mașina personală pentru deplasările urbane și modul cum ne influențează sănătatea.