Echipa de salvatori montani din județul Hunedoara s-a clasat în topul celor mai bune echipe europene. A fost un concurs european, în Parâng, la Rânca, iar hunedorenii au luat două locul I și s-au clasat pe poziția a doua la una dintre probe.

La Rânca s-a desfășurat IMRRR – International Mountain Rescue Race Romania, întrunirea profesională internațională a salvatorilor montani, unde salvatorii și-au testat abilitățile, calitățile de lideri și competențele.
„Serviciul Salvamont al Consiliului Judetean Hunedoara a fost prezent la acest eveniment cu o echipă complexă de salvatori montani. După oprirea tuturor cronometrelor și tragerea liniei de final, salvamontiștii hunedoreni s-au dovedit a fi cea mai titrată echipă la nivel național, ocupând Locul I la general; Locul I la proba de căutare în avalanșă și Locul II la proba de parcurgere a unui traseu pe schi de tură și deplasare pe colțari”, au spus salvatorii hunedoreni, coordonați de Ovidiu Bodean.
În perioada 21-23 martie 2023, la Rânca – Gorj a avut loc o întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună in valoare activitatea de salvare în munți. Salvatorilor montani le-au fost puse la încercare aptitudinile profesionale
și sportive.
Conceptul acestui eveniment profesional a implicat, așa cum susțin salvatorii de la noi, parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnaă, pornind de la primirea apelului și a detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui traseul pe schiuri de tură, ori cu colțari de gheață, urcare în asigurare și coborârea în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren varian, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare.
Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat în anul 2022, formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia. Este singurul eveniment de această amploare și au participat 11 echipe de salvatori din 8 țări Austria (3), Cehia, Germania, Italia (2), Spania, Polonia, Serbia, Slovacia, la care se vor alătura 26 echipe din cadrul Salvamont Romania.
Diana Mitrache
Foto Salvamont Hunedoara