Î ncălzirea vremii pune la cheltuială serioasă societatea de apă din Valea Jiului. Se topesc zăpezile, iar ploile și vremea caldă au adus spre orașele Văii Jiului aluviuni. Așa că stațiile de tratare a apei au lucrat în regim de avarie. La fel și cele de epurare. Iar asta a însemnat noi costuri,
pentru că apa era tulbure.

Când plouă, și au fost coduri portocalii repetate în această perioadă, din cauza încălzirii vremii, apele se tulbură. Ori asta înseamnă că stațiile de tratare a apei funcționează cu reactivi în cantități mult mai mari. Altfel, apa de la robinete nu ar putea fi băută.
Dar asta nu a întrerupt alimentarea cu apă.
Cristian Ionică, managerul S C Apa Serv Valea Jiului: „Chiar dacă am avut un consum mai mare de reactivi și de energie electrică, sau dezinfectanți, iar stațiile au fost oprite, nu am periclitat alimentarea cu apă a populației”.
Apele de pe munți au ajuns în canalizare și, de acolo, la stația de epurare. Așa că ploile și topirea zăpezilor au însemnat costuri noi și la stațiile de epurare. Mai mici la stația din Uricani, mai mari, la Dănuțoni. „La Stația de la Dănuțoni au fost momentele de vârf, cu debite foarte mari de la topirea zăpezilor, ploi, încălzirea vremii, iar acest lucru ne-a făcut să funcționăm în regim de avarie. Asta înseamnă consum suplimentar de reactivi, de energie electrică pentru suflante, am avut o diluare a apei menajere, că sunt multe locuri în care apa meteorică intră în canalizarea menajeră, lucru care ne-a scăzut încărcătura organică la apa menajeră. Iar asta ne-a făcut să avem cheltuieli în plus”, a mai spus Cristian Ionică.
Apele de munte antrenează și vor mai antrena spre oraș, în canalizare, sau în rețeaua de alimentare cu apă, aluviuni. Vin de pe munți, odată cu încălzirea vremii, așa că angajații de la ape sunt obligați să folosească reactivi în fiecare zi.
Diana Mitrache