S-a gasit constructor pentru drumul spre Dealu Babii

Drumul catre Dealul Babii va fi modernizat. Contractul pentru modernizarea drumului care leaga municipiul Vulcan de Dealul Babii apoi Merisor va fi reabilitat de o societate hunedoreana.

Este vorba de DRUPO din Calan care si-a adjudecat contractul la suma de 418.171 lei, fara TVA. Contractul prevedere executia unor lucrari de modernizare la tronsonul de drum care face legatura intre Vulcan si Dealu Babii. Drumul intra in categoria celor judetene. DJ 666 este cunoscut si sub denumirea “Drumul Postalioanelor” sau “Drumul Dracului”.

De mai bine de 10 ani s-a adus in discutie moder-nizarea DJ 666 ( Merisor – Vulcan), aspect stipulat si in “Strategia de dezvoltare socio–economica a Bazinului carbonifer al Vaii Jiului” aprobata prin H.G. nr. 646/2002. In anul 2003 a fost elaborat si Planul de Amenajare al Teritoriului Zonal Valea Jiului in care era prevazuta modernizarea acestuia.

Anul trecut CJ Hunedoara a scos proiectul de reabilitare si modernizare a DJ 666 (km 1+010-km 5+010) la licitatie, iar  licitatia a fost adjudecata de SC Viva Construct SRL, cu sediul in Deva, la valoarea de 3.048.702 lei fara TVA, cu mult sub costul estimat initial de  6.906.922 lei fara TVA.

Istoria existentei drumului Dealul Babii-Merisor se pierde in antichitate. Acest drum  a fost unul de importanta majora  intre Transilvania si Oltenia, alaturi de cel de pe Valea Oltului. In perioada medievala drumul era folosit intens pentru negot, aspect evidentiat si de realizarea Turnului de vama de la Crivadia (in continuarea acestui drum), prin prelungirea sa peste pasul Vulcan spre Oltenia. Odata cu realizarea caii ferate Simeria-Subcetate-Merisor-Banita-Petrosani, in 1870, drumul si-a pierdut insa din importanta.

Odata modernizat drumul Dealul Babii-Merisor va reprezenta cu siguranta o alternativa  pe axa de comunicatie Valea Jiului-Tara Hategului, dat fiind faptul ca distanta se va scurta cu circa 16 kilometri. Totodata, potrivit documentelor, aceasta ruta mai scurta va facilita accesarea amenajarilor turistice, in perioada de iarna, din Straja si Pasul Vulcan si va stimula amenajarea de pensiuni agroturistice in zonele Rachita, Ruseti, Dealul Babii .

 Raul IRINOVICI