În prima zi a acestei săptămâni, s-a dat startul simpozionului ce  are ca scop folosirea justificată și rațională a resurselor pe pământ. Este un simpozion la care iau parte și studenți de peste hotare, din Spania și, în campusul de la noi, studenții și elevii prezenți au vorbit despre o săptămână în verde.
Întâlniri virtuale și activități în campusul de la Petroșani au loc, începând de luni, în cadrul Simpozionului denumit generic Eureca –Pro, într-o aventură pe care cadrele universitare de aici o numesc una verde.
Va fi un duplex, cu studenți de peste hotare, cu  care se vor desfășura diverse activități, scopul final fiind acela de a învăța să trăim mai curat.
„În vederea creșterea atractivității spațiilor de învățământ a universităților, cea de la Petroșani are bucuria și onoarea să debuteze cu această săptămână denumită Eureca-Pro. Universitarea este membră a unui consorțiu european, format din 6 state membre, iar universitățile vor duce la crearea unui spațiu european comun în privința producerii și consumului sustenabil de bunuri. Aceastp inițiativă a  universităților europene va continua și pe viitor și, practic, Eureca-Pro nu este doar un proiect, ci o viziune a UE, privind modul în care va arăta spațiul european, pe termen lung, până în 2040”, a spus, în deschiderea simpozionului, prof univ habil dr ing Codruț Petrilean, Prorector proiecte europene, mediul economic, promovarea universității și admitere
În fapt, timp de o săptămână, studenți și elevi vor planta copaci, vor scrie mesaje motivaționale pe pietre și își vor crea un spațiu de lucru adecvat. Vor învăța se economisească resursele și să fie competitivi într-o lume în continuă schimbare.

„Demarăm o săptămână în care studenții noștri, coordonați de doamna profesor universitar Felicia Andrioni și domnul profesor universitar Codruț Petrilean, care încununează niște idei europene, care eu cred că vor stuimul colaborarea nostră și vor arăta potențialul universității noastre în cadrul acestui consorțiu. Urmează, în lunile următoare, să ne vedem față în față peste hotare, cu rectorii coordonatori ai proiectului european, întâlnire ce va impusiona activitățile și sperăm ca, din 2022, să trimitem deja studenți la universitățile europene din consorțiu, iar noi, la rândul nostru, să primim studenți din aceaste universități la Petroșani. Dar și cadre didactice, ca să reușim armonizarea planurilor de învățământ, la specializările ce le vom crea împreună”, a completat prof univ dr ing Radu Sorin Rectorul Universității din Petroșani.

Simultan cu Săptămâna Eureca-Pro, organizată de Universitatea din Petroșani va fi o săptămână similară, organizată de universitatea din Leon, Spania și, desigur, și alte universități vor organiza, la rândul lor, o astfel de săptămână. „Această săptămână va include, pe lâmgă activitățile formale, prelegei inspiraționale, work-shop-uri, deci și activități de tip non-formal și de implicarea în campusul academic. Fiecare zi este o poveste verde, care ne ajută, pe fiecare din noi, să evoluăm, atât din punct de vedere informațional, dar și din punct de vedere emoțional și al conexiunii cu natura și ne va determina, la finalul acestei săptămâni, să fim mai responsabili cu resursele pe care trebuie să le gestionăm”, a adăugat și prof.univ.dr.habil. Felicia Andrioni, Facultatea de Științe · Departamentul de Științe Socio-Umane.

Studenții vor petrece o săptămâna din această vară,  în capus, locul în vin și elevi și oameni importanți ai comunității. Vor picta, vor participa la flash mob-uri, printre altele, pietre cu mesaje de încurajare, iar scopul final este, așa cum spun cadrele universitare de aici, realizarea unei povești în verde.

Diana Mitrache