În cadrul programului ERASMUS+ din care face parte și Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani sunt prevăzute o serie de activită care să îi atragă atât pe elevi cât și pe profesori. Un nou proiect din cadrul acestui program este în derulare și are ca temă prevenirea bullying-ului în mediul virtual și vorbirea fără ură.

”Aventura ERASMUS+ continuă, la școala noastră dragă! În cel de-al doilea an al acreditării, avem prevăzute foarte multe activități, precum și 4 mobilități la care vor participa un număr total de 8 profesori și 24 de elevi. Proiectul se numește ”DON`T BE MEAN BEHIND THE SCREEN!” și are ca temă prevenirea bullying-ului în mediul virtual și vorbirea fără ură (cyber- bullying and no- hate speech). Redăm contextul acestui proiect, precum și obiectivele și activitățile prevăzute. Cuvintele noastre sunt foarte puternice. Pot construi atunci când sunt încurajatoare, stimulatoare și frumoase, dar pot și distruge atunci când sunt disprețuitoare, ofensatoare și dure. Cuvintele noastre pot deveni arme, atunci când lăsăm furia și ura să ne conducă. Ele îi pot distruge pe cei cărora li se adresează”, arată cei de la Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani.
Internetul a adus beneficii uriașe utilizatorilor din întreaga lume, a scurtat distanțele de mii de kilometri, a ajutat la crearea de prietenii între oameni din toate țările lumii, dar a adus și neajunsuri, deoarece mulți oameni au ales să îl folosească pentru a înșela, a fura identități, fotografii și date personale, pe care le-au folosit pentru a face mult rău.
Copiii au acum un instrument foarte valoros pentru a căuta informații din orice domeniu, dar în același timp au un spațiu în care pot comunica prietenos sau ostil cu ceilalți colegi. Mulți copii aleg să folosească acest spațiu generos de comunicare pentru a jigni și umili alți copii. Așa a apărut o formă computerizată de agresiune, și anume cyber-bullying-ul.
”Prin urmare, acest parteneriat ne va facilita procesul prin care vom putea să îi ajutăm atât pe părinți cât și pe elevi să identifice și să răspundă la hărțuirea cibernetică, conform legii. În plus, școlile vor învăța cum să își actualizeze strategiile de siguranță pentru a-și proteja elevii împotriva hărțuirii cibernetice. Scopul nostru este să cooperăm și să facem schimb de bune practici cu alte școlii din Turcia, Croația și Italia, pentru a obține o strategie comună, pentru a face față bullying-ului cibernetic. Elevii vor fi implicați activ în fiecare etapă și activitate a proiectului. Părinții vor fi cooptați la unele activități și ateliere. Împreună putem schimba lumea în bine! Mult succes tuturor, în implementarea activităților proiectului și în asumarea unor comportamente responsabile!”, mai arată cei de la I G Duca.
O problemă actuală, care a rezultat din utilizarea pe scară largă a tehnologiei și a rețelelor sociale virtuale de către copii, este hărțuirea online. Nu este ușor de identificat, pentru că de obicei este camuflată de cei care o practică, prin uzurparea identității. Cercetările au mai arătat că bullying-ul poate avea consecințe negative grave la nivel psihologic și cognitiv; poate duce la o scădere a stimei de sine, a încrederii în sine, a motivației pentru învățare, a performanțelor școlare, dar, de asemenea, pot duce la acte extrem de grave, cum ar fi sinuciderea. Toți elevii și profesorii sunt invitați să participe la activitățile din cadrul acestui proiect! Vom publica, atât pe site-ul școlii cât și pe pagina de Facebook, calendarul activităților și al mobilităților.
Monika BACIU