Vinovatii nu sunt vinovati, iar cei care au murit consumaserã bãuturi alcoolice. Aceasta este concluzia dupã audierea martorilor în dosarul de la mina Uricani, unde 5 oameni au murit acum 2 ani în timp ce fãceau reparatii la un transformator.
Nu cei aflati acum în boxa acuzatilor sunt cei vinovati de accidentul de la mina Uricani de acum 2 ani. Asta încearcã sã scoatã acum în evidentã avocatii apãrãrii, iar martorii audiati la termenul de marti au adus noi dovezi în acest sens. Mai mult, acestia au spus chiar cã în subteran legile si fisele posturilor nu sunt respectate. „Martorii audiati azi au pendulat între a nu-si cunoaste fisa postului si a nu sti exact de ce se aflau în minã. Nu am înteles nicio clipã de ce clientii nostri, Moga si Ciucã trebuie sã fie inculpati în aceastã cauzã, în contextul în care permisul de lucru pentru o lucrare nu au dat-o ei”, a declarat av. Daniel Ionascu, avocatul a doi dintre inculpatii acuzati de ucidere
din culpã.
Deocamdatã acest mister nu a fost elucidat si cert este cã în ziua fatidicã de 5 februarie 2011, în mina Uricani, pe galeria principalã, la acel transformator s-au efectuat douã lucrãri si nu una. În plus, martorii au sustinut cã echipa care s-a prãpãdit în minã bea tuicã si aveau cu ei un telefon mobil, lucru taxat de avocatul apãrãrii, care acuzã martorul cã nu a raportat incidentul. „Având atributii de inspectie, dânsul (n.r Marius Ganea, inspector aeraj,martor audiat la termenul de marti, 26 februarie), trebuia sã se sesizeze si sã informeze pe cineva sã întocmeascã un raport. Nu a fãcut asta, pentru cã trebuia sã prindã autobuzul spre casã. Asta, în contextul în care a fost poftit sã bea cu dânsii, conform propriilor declaratii. E absolut nepermis si ne întrebãm cât de mult au bãut si dacã erau în stare de ebrietate si dacã aceasta a condus la un rezultat care putea sã punã în pericol tot ceea ce s-a întmplat. Cauza stã tocmai în aceastã lipsã a deontologiei profesionale”,a mai adãugat avocatul Ionascu.
Patru martori au fost audiati la termenul din aceastã sãptãmânã, iar aproape toti au fost dintre cei care au dat ochii cu echipa formatã din cei 5 care si-aupierdut viata. Fiecare ar fi trebuit sã rãmânã în minã pânã la finalizarea lucrãrilor, dar au plecat pe rând spre casã.
Patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã, iar avocatii spun cã nu acestia sunt vinovatii.
Pentru urmãtorul termen, din 2 aprilie, se va face o nouã expertizã si se va gãsi si un expert judiciar. „Instanta a pus în discutie necesitatea a douã expertize. Una tehnicã de specialitate, în care sã se constate de cãtre oameni cu pregãtire temeinicã, în sensul de a se stabili care a fost cauza deflagratiei si dacã existã un raport între deflagratie, cauza care a produs-o si posibilitatea în care ea putea fi opritã de cãtre clientii nostri. Pe de altã parte, Parchetul spune cã deflagratia s-a produs ca urmare a nerespectãrii normelor de securitate în muncã,motiv pentru care a pus în discutie instanta o cerere a noastrã si o expertizã a noastrã. Deci douã expertize, pentru a lãmuri cât mai bine instanta prin specialisti. (…) Pânã la termenul urmãtor, va trebui sã punem, pe masa instantei de judecatã, tipul de expertizã, eventualul expert parte si obiectivele pe fiecare expertizã”, a mai spus Ionascu.
Potrivit procesului verbal de cercetare a accidentului de muncã produs în luna februarie la Exploatarea Minierã Uricani, în urma expertizãrii echipamentelor si a cercetãrilor, s-au constatat 26 de abateri, 21 dintre acestea fiind sanctionate cu amenzi contraventionale în valoare de 182.000 lei, iar cinci cu avertisment contraventional. Directorul unitãtii miniere se aflã si el printre persoanele cu atributii în domeniul respectãrii normelor de muncã sanctionate.
Practic, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoanã în parte în conformitate cu fisa postului.
În urma cercetãrilor, s-a stabilit cã în subteranul MInei Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentatã de “o scânteie de naturã electricã produsã undeva în zona silozului”.
Diana Mitrache