7_siteConducerea operatorului de apã si canal din Valea Jiului vrea sã convingã Guvernul sã contribuie si cu procentul care ar reveni societãtii pentru un proiect european de reabilitare a infrastructurii. O primã întâlnire cu seful executivului a avut loc, iar Ponta l-a asigurat pe Avram de sprijinul sãu.

Apa Serv Valea Jiului vrea sã atragã 70 de milioane de euro, fonduri europene, în perioada 2014-2020, pentru reabilitarea retelelor de apã si canalizare din cele sase localitãti ale regiunii. „Proiectul în valoare de 70 de milioane de euro a fost depus si este în analizã.

Cei de la Comisia Europeanã au avut niste obiectii care s-au clarificat. Am avut o întâlnire la Ministerul Mediului si cu cei de la POS Mediu, iar acum facem demersuri pentru acest proiect”, explicã directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.

Demersul de care vorbeste Avram se referã la un fel de subventie acordatã de Guvern care ar acoperi contributia la proiectul european ce ar reveni operatorului de apã.

Practic pentru proiectul de reabilitare în valoare de 70 de milioane de euro, în procent de 75 la sutã din sumã, banii vin de la Uniunea Europeanã, Guvernul contribuie prin ministerul de resort cu 13 procente iar comunitatea localã si operatorul de apã si canal cu 2 procente.

Discutii cu premierul Ponta

De aceste douã procente ar vrea Avram sã scape si sã-l convingã pe premier sã le plãteascã guvernul. Suma nu este deloc de neglijat mai ales pentru Valea Jiului unde sãrãcia atinge cote ridicate. Directorul Apa Serv Valea Jiului a avut zilele trecute o întâlnire cu Victor Ponta pe aceastã temã si a rãmas ca în aceastã sãptãmânã sã mai existe o rundã de discutii. „Nu ascund cã mã cunosc cu Victor Ponta de multã vreme. M-am întâlnit cu el si m-a asigurat de tot sprijinul lui. Dacã Valea are probleme cu ar fi în minerit ori alte domenii, la Apa Serv nu vor fi. Sãptãmâna aceasta, cel mai probabil, voi avea o nouã întâlnire cu premierul Ponta si sper sã-l conving ca pentru etapa a doua a proiectului european de 70 de milioane de euro, contributia noastrã si a Vãii sã fie cât mai micã sau zero dacã este posibil”, a precizat Avram.

Toatã infrastructura va fi reabilitatã

Anul acesta se încheie prima etapã de finantare prin POS Mediu iar etapa a doua începe în 2014 si se vor investi 70 de milioane de euro în reabilitarea retelelor de canalizare din localitãtile Vãii, pe o lungime de 44 de kilometri, 3 captãri, 2 statii de tratare a apei precum si retelele de distributie a apei, pe o lungime de 64 de kilometri. De asemenea se mai doreste si construirea a 4 micro-hidrocentrale.

Maximilian Gânju