Î n mijlocul orașului, o mică faună a fost observată de cei care lucrează în birourile Complexului Energetic Valea Jiului și, după primele farfurii cu semințe, s-a ajuns la o adevărată grijă pentru micuțele vietăți care ajung aici. Sunt păsărele, ori veverițe și toate vin, fiindcă știu că aici primesc de mâncare. De acum au și căsuțe, drept adăpost.

Mai multe specii de păsărele, pițigoi și țicleni, cu penaj gri, asortați cu galben, sau cenușiu, vin la unul dintre geamurile din partea laterală de la sediul Complexului Energetic Valea Jiului. Sunt, așa cum le-au identificat cei ce le hrănesc, pițigoi și țicleni, păsări urbane, așa cum sunt ele numite și în literatura de specialitate.
Și nimic nu pare mai frumos, decât aceste mici viețuitoare care ajung să se hrănească dintr-un dozator cu semnițe ce a fost plasat strategic la una dintre ferestre.
Iar angajații de aici le cumpără semințe și nuci, pentru că, primele care au venit aici au fost chiar veverițele, mult mai timide decât păsările. „Am pus, acum câțiva ani, nuci aici și au venit și păsările și veverițele. Așa că, mai apoi, am pus acest dozator și cumpărăm mereu semințe. Totul a început acum câțiva ani, într-o iarnă mai grea, iar acum, nu e zi să nu le îngrijim”, spun cei de aici.
Pițigoii sunt printre păsările urbane de la noi, iar țiclenii, așa cum spune literatura de specialitate, sunt micile păsări urbane care pot să coboare chiar și cu capul în jos, pe trunchiul unui copac.
Pentru că vor să le vină în ajutor, să treacă iarna cu bine, angajații de la Complexul Energetic au construit căsuțe, ce au fost montate luni dimineață. Și, cei care vor, pot să le ducă oricând semințe.
Diana Mitrache