E prima zi de vară și primul gând este legat de concediu, însă, pentru cei care vor să plece în străinătate pașaportul devine o problemă. Asta, mai ales dacă optează pentru varianta în care să meargă la Petroșani, Programările aici sunt epuizate. Și nu mai putem la socoteală că vin și cei din străinătate să își reînnoiască actele.

La biroul deschis la Petroșani nu mai pot fi găsite locuri pentru programări pe luna în curs, iar pentru
celelalte luni încă nu este posibil. E lipsă de personal spune prefectul județului, care a căutat o soluție, dar încă nu a găsit rezolvarea.
„Deocamdată, programări nu mai sunt pentru luna iunie. Încercăm să deschidem pentru iulie. Programările se fac de pe o lună pe cealaltă și, din păcate, sunt limitate la 26 de locuri pe săptămână, dar asta nu înseamnă că nu putem primi cereri pentru pașapoarte la ghișeele fixe ale Direcției de Pașapoarte din Deva”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Biroul de pașapoarte s-a închis în pandemie, din motive de siguranță și apoi din lipsă de personal, iar în luna inuarie a acestui an a fost posibilă redeschiderea biroului. Dar nu sunt destui lucrători, iar prefectul spune că a cerut suplimentarea numărului de angajați. Dar, deocamdată, nu e posibil. „Avem personal limitat, cumva la jumătate, față de nevoia din statul de funcții. Dar chiar marți am discutat la București, ca să reușim cumva să scoatem la concurs, printr-un memorandum, posturile libere. Așteptăm un semnal de Ministerul de Interne, să vedem ce putem face”, a mai adăugat Călin Petru Marian, perefectul județului Hunedoara.
Potrivit Instituției Prefectului Județului Hunedoara, doar 4,6 % din populația Văii Jiului vine la Deva să își facă pașaport și afluența crește în perioadele vacanțelor, sau când vin românii din străinătate să își reînnoiască pașapoartele.
Diana Mitrache