Peste 2 milioane de euro pierderea CNH din greva

Greva minerilor din Valea Jiului a adus in cele din urma rezolvarea doleantelor ortacilor, dar de pierdut, pana acum, a avut Compania Nationala a Huilei Petrosani. In cele 5 zile in care a fost intrerupt lucrul, CNH Petrosani a pierdut – cel putin la acest moment – banii pe  40.000 de tone de huila. Zilnic, din subteranele Vaii Jiului sunt aduse la suprafata aproximativ 8.000 de tone de huila, care iau drumul termocentralelor Mintia si Paroseni. In total, sunt exact cele 40.000 de tone de carbune amintite anterior. O tona de huila energetica se vinde cu aproximativ 53 de euro, asa ca la acest moment pierderea CNH este calculata la peste 2,1 milioane de euro.

Trag tare sa recupereze

Ca sa recupereze productia pe care nu au dat-o, minerii din Valea Jiului trag tare acum si au decis sa lucreze chiar si in week-end, cand de regula nu se extrage huila. „programul de lucru se stabileste la fiecare subunitate in parte, dar decizia este de recuperare a productiei, pentru a incepe sa alimentam cu carbunele necesar refacerii stocurilor pentru termocentralele Mintia si Paroseni”, a  declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. El spune, totusi, ca minerii au cerut sa se faca comenzi chiar si in ziua de duminica, asa incat sa recupereze pierderile cat mai repede.

Scutierii, cazati la hotelul minerilor

Daca productia tot a stagnat, Compania Nationala a Huilei Petrosani a castigat macar macar de la jandarmi. Scutierii care  i-au oprit pe mineri pe defileul Jiului sunt cazati chiar la hotelul ortacilor, respectiv Hotel Onix.

Asa cum spuneam, timp de cinci zile in subteranele Vaii Jiului au intrat doar echipele de interventie si cele care asigura securitatea la locurile de munca. Dar CNH a scos totusi bani. Poate nu la fel de multi, insa acum orice leu conteaza, mai ales in aceste conditii de criza. In consecinta, jandarmii si scutierii care i-au pazesc pe mineri si sunt gata sa blocheze Defileul Jiului oricand este nevoie au fost cazati tocmai la Hotel Onix Petrosani, hotelul minerilor din Valea Jiului. Cu tot cu echipamentele necesare. Probabil pe banii Jandarmeriei Romane.

Conflict de munca incheiat

A cincea zi de greva generala a minerilor din Valea Jiului a adus si vestea buna. Dupa ce joi ortacii au blocat defileul Jiului si au fost la un pas de a se incaiera cu scutierii, negocierile de vineri purtate la Ministerul Economiei au rezolvat principala lor doleanta.

Majorarea sporului de periculozitate se va face prin tichete cadou. Aceasta este solutia de aliniere a sporului de pericol pentru munca in subteran la valoarea salariului minim pe economie.

Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Huilei s-a intrunit sambata, la Petrosani si l-a mandatat pe directorul general Constantin Jujan sa semneze documentele necesare, in conformitate cu hotararea luata, vineri, la Bucuresti, dupa negocierile cu reprezentantii Ministerului Economiei.

“Pentru luna februarie, minerii vor primi tichete-cadou in valoare de 300 de lei, iar din luna martie, de cate 200 de lei, pana in luna iunie. In luna iunie se asteapta divizarea CNH in cele doua societati: mine viabile si mine neviabile, iar atunci bugetele vor fi altele”, a declarat presedintele executiv al Sindicatului Muntele, Laszlo Domokos.

Carmen Cosman

Advertisements

5 comentarii la „Peste 2 milioane de euro pierderea CNH din greva

 • 11 martie 2012 la 19:33
  Permalink

  Felicitari sindicatului Muntele de la Cofederatia Meridian (Nica,Domokos,Cozma,Jurca,Temneanu,Ciubotaru,…)si domnului director general Jujan.

 • 12 martie 2012 la 03:44
  Permalink

  In primul rand, meritul este al minerilor pentru ca au iesit in strada si i-au facut pe cei de la putere sa se sperie ( mai ales ca cei de la putere sunt cu un enorm stalp de telegraf in fund ) si au reparat, partial, incompetenta liderilor de la Muntele, dupa aceea urmeaza meritul lui Popescu de la Meridian care s-a implicat si, in al treilea rand, e meritul lui Jujan ( ori in calitate de director general, ori in calitate de secretar general al PDL Hunedoara… sau in amandoua calitati ). Cei de la Muntele nu pot fi inclusi aici pentru ca si-au aratat incompetenta, facand, un CNH saracit si minerii la fel, sa mai piarda niste bani…

 • 12 martie 2012 la 06:46
  Permalink

  @Minerii vj.Alo,articolul ne spune ca pierderile companiei cu greva sunt de 2 mil euro,iar tu-i feliciti pe hotii de sindicalisti(NICA ,JURCA,..).Tranchilizeaza-te.

 • 12 martie 2012 la 09:08
  Permalink

  ce dracu de rezolvare in tichete,pai miercuri minerii n-au fost de acord cu tichetele? sau cozma jr.,temneanu si jurca sunt mai fraieri ? oricum,prin ce au acceptat nica si domokos,i-au discreditat pe cei trei din est!

 • 12 martie 2012 la 16:46
  Permalink

  Minerii,vesnicul pupincurist,ai terminat ci coana Ridzi,acum ne iei cu Nica&co.Le-ai spus oamenilor ca bonurile astea sunt bonurile programate in si de Craciun?
  Sa vezi tu lingaule ce o sa se intample dupa iunie,cand o sa-si dea seama minerii ca s-au terminat bonurile si marirea salariala nu a mai venit.
  Bonurile sunt pe 3-4 luni,marirea semnata in februarie era de acum incolo.OAMENI BUNI,LUATI LUCRURILE ASA CUM SUNT,NU CUM VI LE ASEAZA IN FATA TOTI PUPINCURISTII!

Comentariile sunt închise.