Cazurile de pestă porcină sunt tot mai rare. Asta, deși, la nivel național, încă se mai găsesc focare. În Hunedoara, însă, apar sporadic și, în special, la porcii mistreți. Veterinarii hunedoreni spun că în luna martie nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici în cadrul gospodăriilor proprii ale populaţiei, dar nici în exploatațiile comerciale.
Totuși, au fost confirmate 2 cazuri la porcii mistreţi împuşcați pe fondurile de vânătoare. Prefectul județului Hunedoara susține că acum situația este sub control. „Nu există pestă porcină. Sunt cazuri sporadice, când apar. Acum o lună de zile, a mai apărut un caz de pestă la porc mistreț, într-o anumită zonă a județului, dar suntem operativi, convocăm comisiile județene de epizootii, care decid care sunt pașii pentru a opri epidemia”, a precizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Veterinarii din Hunedoara le cer sprijin celor din primării și oamenilor care cresc porci, ori merg la vânătoare, să raporteze orice suspiciune, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, dar are un impact devastator asupra porcilor din gospodării sau ferme.
Cel mai recent, luna trecută a fost descoperit un focar în județul Bihor.

Diana Mitrache