Parteneriatele universitare ale Universității din Petroșani cu instituții din Ucraina au fost afectate de conflictul din regiune, iar contactele și colaborările în persoană au fost suspendate. De-a lungul anilor, Universitatea din Petroșani a dezvoltat o serie de parteneriate solide cu diverse universități din Ucraina. Cu toate acestea, din cauza războiului, aceste parteneriate au fost temporar înghețate, iar interacțiunile se desfășoară în principal online.
Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, a subliniat că în prezent este mai dificil să se mențină colaborările cu universitățile din Ucraina. Deși există parteneriate active, cum ar fi cel cu o universitate din vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, colaborările de la Harkov și alte instituții sunt suspendate din cauza conflictului. Cu toate acestea, universitatea rămâne în contact cu partenerii lor ucraineni și continuă să își publice lucrările științifice în conferințele și revistele lor de specialitate.
”În Ucraina în acest moment parteneriatele sunt mai dificile. Avem un parteneriat cu o universitate din vestul Ucrainei aproape de Polonia. Parteneriatele de la Harkov și din alte universități pe care le aveam nu funcționează în acest moment datorită războiului. Noi rămânem în contact cu ei și am publicat câteva lucrări științifice la anumite conferințe ale lor dar mai ales în niște reviste de specialitate de la ei”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani intenționează să continue colaborările cu instituțiile de învățământ superior din Ucraina, în principal online, cu speranța că în viitorul apropiat vor putea relua interacțiunile directe și vizitele de lucru.
Monika BACIU