Pâraiele colmatate de gunoaie la „doi pași” de izvoare

Toate apele ce traversează orașele Văii Jiului izvorăsc la câțiva kilometri în amonte, dar asta nu împiedică poluarea exagerată. În zona centrală a orașelor, acolo unde apele ajung, după un scurt parcurs din munte, gunoaiele sunt nu doar vizibile, ci ele chiar sufocă efectiv apele. Nimeni nu a făcut nimic, iar un ONG, care își spune „Pe firul apei”, vrea să salveze măcar Maleia, ca un exemplu de bune practici.
Tone de aluviuni, mase plastice, bidoane, ambalaje, ligheane, ori roți de mașină, ajung în zona de la podul ce trece peste Maleia, în centrul municipiului Petroșani. Și nu doar această apă e poluată. Dar, din păcate, puțini înțeleg mesajul,
poluatorii sunt greu de prins, iar gunoaiele au
fost aduse în oraș de apele crescute, după topirea zăpezii.
„În urma perioadei de iarnă cu zăpadîă, au fost tranzitate o serie de deșeuri de tot felul, care dau un aspect urât apei, dar și orașului. Apele Române iau n considerare, în perioada următoare, să igienizeze zona și să facă o campanie cât se poate de insistentă asupra acestui fenomen”, a spus Sorin Corici, șef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.
Cine sunt poluatorii? Cei care locuiesc pe firmul apei în sus, localnicii care stau la case, turiștii care urcă la munte, ori cine mai știe, pentru că nimeni nu a fost vreodată prins și amendat. Și asta se întâmplă în fiecare oraș, chiar dacă apele izvorăsc din zona noastră. Ele ajung să duhnească a dejecții, pline de nămol și aluviuni și multe deșeuri de plastic. „Nu numai Maleia este problema. Toate pâraiele care traversează orașele Văii Jiului sunt, la ora aceasta, inundate și de gunoaie. Zic și de gunoaie, că sunt materiale de tot felul, texile, plastice”, mai spun cei de la Apele Române.
Un ONG denumit
„Pe firul apei” și-a propus să salveze Maleia, a implicat tinerii în proiect, dar nu a reușit să stopeze poluarea, în niciun fel.
Potrivit legii, cei care aruncă deșeurile în apă ar trebui să fie prinși în flagrant ca să poată fi amendați, iar asta nu s-a întâmplat niciodată. Și, chiar dacă pe apa Maleii plutesc rățuștele sălbatice ce nu ne-au părăsit nici în acestă iarnă, ele
trebuie să își facă loc printre gunoaie.
Diana Mitrache