Mass Global Energy Rom, firma care a cumpărat Termocentrala Mintia, are de gând să investească un miliard de euro în vechea termocentrală. Ministrul Energiei Virgil Popescu spune că s-a întâlnit cu reprezentanții firmei și că această veche termocentrală va fi cea mai modernă termocentrală pe gaz din Europa. „Astăzi împreună cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care au achiziționat Termocentrala de la Mintia.
În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW. Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni.
Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen”, a scris, după întâlnire Virgil Popescu.
Termocentrala de la Mintia, care nu mai funcționa de ceva timp, a fost vândută unei firme din Orientul Mijlociu, în ianuarie. Suma la care s-a făcut tranzacția este de 91 de milioane de euro și societatea care a cumpărat-o este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding.
Ministerul Energiei a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie la Mintia. Astfel, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

Diana Mitrache