I nvestiția de la stația de tratare a apei din Taia face posibilă alimentarea cu apă potabilă a populației din Cimpa până la Iscroni. Asta nu era posibil înainte, spun oficialii de la Apa Serv, pentru că oamenii din Petroșani puteau primi apă doar de la Zănoaga, ori din vestul Văii Jiului. Așa că acum, odată cu inaugurarea, în miezul verii, a stației de la Taia, apa se ia doar în caz de avarii la rețele.

„Când avem probleme cu apa în Cartierul Aeroport, putem duce apă din Taia până acolo. Acest lucru nu era posibil înainte de a reabilita stația de la Taia, iar acum jumătate de an nu aveam încredere în această stație”, a spus Cristian Ionică,
managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
La stația de tratare a apei de la Taia s-a desfășurat, în ultimii ani, un proiect european, care a adus la standarde europene de ultim moment, toată aparatura existentă. Așa că Valea Jiului are aici cel mai modern sistem de tratare a apei.
Proiectul a fost făcut pe fonduri europene, dar a fost susținut și de Consiluul Județean Hunedoara și Consiliul local Petrila.
La Taia este singura stație din sistemul Văii Jiului, unde în stația de decantare, pe lângă nisipul cuarțos folosit, este și cărbune activ, filtre ce ajută la îndepărtarea substanțelor organice, ce nu se văd cu ochiul liber.
Stația de tratare a apei a devenit funcțională pe deplin în luna iulie 2023 și investiția se ridică la peste 22 de milioane de lei. Efectele le vor simți toți cei care locuiesc de la Cimpa până în Cartierul Aeroport al municipiului Petroșani.
Diana Mitrache