Reprezentantii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã din Petrosani au fost recompensati, pentru profesionalismul lor, cu o nouã medalie de aur.

Cu ocazia participãrii la „Salonul International Idei – Inventii – Noi produse”, derulat în localitatea germanã Nurenberg, aparatul de limitare a suprafetelor tranzitorii generate de comutatia în vid, destinat circuitelor electrice de joasã tensiune inventat de cãtre cercetãtorii de la INSEMEX a fost recompensat cu o medalie de aur. Autorii inventiei sunt dr. ing. Samoil Martin Friedmann (cercetãtor stiintific gradul I – INCD INSEMEX),  dr. ing. Carol Laurentiu Zoller (profesor universitar – Universitatea din Petrosani), dr. ing. Remus Dobra (asistent universitar – Universitatea din Petrosani) si dr. ing. Iosif Lucian Moldovan (cercetãtor stiintific gradul III – INCD INSEMEX). Inventia se referã la un aparat de protectie automatã împotriva supratensiunilor tranzitorii de comutatie care apar în circuitele electrice de putere joasã – tensiune în care comutatia se realizeazã prin intermediul contactoarelor sau întrerupãtoarelor cu vid avansat.

„În total, la salonul din Germania au fost acordate 5 medalii de aur, una dintre acestea fiind obtinutã de cãtre cercetãtorii din Petrosani. Institutul nostru a fost, si este, reprezentat la numeroase saloane de inventicã, derulate atât pe plan national cât si international si, de fiecare datã, am obtinut numeroase medalii datorate inventiilor propuse de cãtre specialistii care activeazã în cadrul institutului. Mã asteptam sã obtinem, si la Nurenberg, o medalie dar, faptul cã este una de aur, mã bucurã nespus si mã determinã sã fiu recunoscãtor colectivului de cercetãtori care au particpat la realizarea acestei inventii”, a declarat Costel Lupu, director general INCD INSEMEX Petrosani.

Pe de altã parte, Ziua Cercetãtorului va fi marcatã si în acest an, la institutul din Valea Jiului. „Vom marca si în acest an Ziua Cercetãtorului, o zi celebratã pe plan national, prin acordarea unor prime în bani cãtre toti angajatii nostri. Nu este importantã valoarea primelor ci faptul cã adaosurile salariale se datoreazã rezultatelor deosebite obtinute de cãtre cercetãtorii nostri pe plan national si, mai ales, international”, a mai precizat Costel Lupu. Ziua Cercetãtorului este celebratã, în România, pe 19 noiembrie.

Mircea Nistor