Caravana protecției civile a stat 3 zile la Petroșani și, în principal elevii, au fost în
interiorul containerului și au văzut cum este să acorde primul ajutor. Am avut și un prim exercițiu de alarmare cu sirene, iar exercițiile adevărate au fost cele la cutremurele reale. Cei
de la ISU spun că important e să fii informat și continuă să o facă cu toate mijloacele.

Sute de replici au avut
seismele din Gorj, chiar și în această săptămână fiind
înregistrate alte replici de peste 3 grade, însă, inspectorii ISU spun că informarea populației este esențială. Și asta s-a văzut săptămâna trecută, atunci când a fost probat sistemul de alarmare cu sirene. În general, oamenii au știut ce trebuie să facă, tocmai fiindcă au fost informați. „Ce am văzut la acea alarmare cu sirenele din Săptămâna Protecției Civile, oamenii au fost bine informați de mijloacele de informnare în masă, dar și de către autorități. Și, un etalon al nostru a fost faptul că, la serviciul unic de urgență 112 nu s-a înregistrat niciun apel care să anunțe atacuri de panică”, a spus Lucian Morogan, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.
Exercițiile vor continua, iar copiii sunt acum informați cum să se descurce la un cutremur adevărat. Se fac exerciții și în clasă și ori de câte ori este posibil.
Miercuri dimineață a fost un nou cutremur de pământ în Vrancea, cu o intensitate de 3,2 grade, iar marți după amiază a fost un altul la Gorj, tot peste 3 grade. Așa că inspectorii ISU fac tot felul de exerciții, fie de alarmare publică, așa cum este cel de încercare a alarmelor, ce va avea loc în prima miercuri a fiecărei luni, sau cu elevii, în școli.
Diana Mitrache