Ministrul Justiției, Ion Stelian, susține că dosarele Mineriadei, dar și Dosaul 10 august sunt subiecte dureroase pentru România. Ministrul Justției a ținut să precizeze, că în cazul mineriadelor, multe dintre victime nu se mai pot bucura de ideea că s-a făcut dreptate.
Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în anul 2017 pentru fapte care s-au petrecut în perioada 1990-1991.
”Este un subiect dureros pentru România. Și dosarul MINERIADEI, și Dosarul 10 AUGUST. Important e ca Ministerul Justiţiei să asigure toate condiţiile necesare, din punct de vedere administrativ, pentru ca procurorii să îşi facă treaba şi să aibă tot ce le trebuie, să aibă la dispoziție, pentru a desluşi în sfârşit aceste dosare.  Pentru că multe victime nu se mai pot bucura de ideea că s-a făcut dreptate, mulţi au decedat, trec anii şi nu mai apucă să vadă dreptate aceşti oameni. Este o rană deschisă şi voi face tot posibilul să asigur tot  ce este nevoie ca aceste dosare să ajungă la finalitate. ((e vorba despre dosarul MINERIADEI și dosarul 10 AUGUST – n.r.). Mi se pare inaccepta­bil că noi, ca societate,  suntem în situaţia în care să concluzionăm, după atâția ani de zile – zeci de ani de zile, că nu am fost în stare să ajungem la un verdict şi nici măcar să începem judecata în anumite situaţii”, a afirmat ministrul Justiției, Stelian Ion într-o conferință de presă.
Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu poate fi judecat. A fost retrimis procurorilor militari pentru refacerea anchetei.
Mai bine de doi ani a stat în Cameră preliminară la Curtea Supremă, iar în mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General.
Printre cei 13 inculpați din acest dosar se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu. Lor le sunt aduse acuzații de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de la 15 la 20 de ani.
Cosmin BACIU