Angajații Complexului Energetic Valea Jiului sunt gata de ample proteste. Ei spun că pierd drepturi ce le sunt garantate încă de pe vremea lui Ceaușescu. Doar că atunci, parcă, și condițiile de lucru erau mai bune.

După ce s-au întâlnit cu Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu la București și au și lăsat-o să viziteze o mină în Valea Jiului, minerii sunt acum în situația în care să ajungă mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. O spun chiar ei, după ce noua Lege a Pensiilor le diminuează remunerațiile, le prelungește timpul de lucru și nici în mină nu mai au ce lucra. În plus, unitățile miniere sunt foarte aproape de anul în care se vor închide total.„Trebuie să o spunem. Pe vremea lui Ceaușescu minele erau mult mai bine aprovizionate, efectivele erau cele conforme, materialele erau prezente. Azi vorbim doar de un complex mecanizat la Livezeni, singurul defapt din tot CEVJ, din anii 80, un complex care a fost în foc. În rest, muncim cu sala, lopata, cu stâlpii hidraulici și cu acele grinzi pe care le-ați văzut la Lupeni expuse”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la finalul protestului.

Minerii nu înțeleg de ce ministrul Muncii nu i-a luat în seamă. Iar dacă luni nu se rezolva favorabil legea pensiilor, pentru mineri, aceștia vor începe protestele. „Vor fi proteste, dacă lucrurile nu se vor rezolva luni. Protestele vor fi legale, vor fi desfășurate în așa fel încât să nu periclităm activitatea, dar ele, cu singuranță, vor fi zilnice, dacă aceste lucruri nu se rezolvă”, mai spune Darius Cîmpean.
Primul protest a izbucnit acum, iar minerii care au ieșit din șut, au venit în fața minei ca să își ceară dreptul la o viață decentă.

Diana Mitrache