Minerii bolnavi, scosi la suprafatã

Minerii se dau bolnavi, iar sefii lor îi scot la suprafatã. În Valea Jiului sunt unitãti miniere la care procentul celor aflati în concedii medicale este de 11 %, iar din acest motiv este afectatã productia.

Sefii ortacilor au început o campanie de verificare a celor care stau acum în foi de boalã, tocmai pentru cã în lunile de varã este un vârf anual de absenteism, iar cei gãsiti în neregulã sunt scosi la suprafatã si pierd la salariu sume importante. „Existã o medie de absenteism de 8,2 % la nivel de CNH, dar avem unitãti miniere unde procentul absentilor este mare. Asta se întâmplã la Lonea, unde lipsesc 11% din angajati, iar aici e greu fãrã ei sã scoti productia. Tocmai de aceea, au fost scosi la suprafatã 6 oameni, iar dacã tinem cont cã un miner la front câstigã 2.500 de lei, iar la suprafatã 1.000 de lei, atunci clar ei au pierdut cã s-au dat bolnavi. O altã minã e Paroseni, unde lipsesc acum 9% din angajati si munca se desfãsoarã greu”, spune Nicolae Drãgoi, director general al CNH.

La Lonea din 1.200 de angajati, în aceste zile lipsesc 130 de muncitori, iar cei de la minã spun cã au constatat cã, dacã la o brigadã sunt 6 oameni, câte unul pe rând intrã în foaie de boalã în acest sezon. Asta i-a determinat pe cei de la Compania Huilei sã scoatã la suprafatã deja 6 oameni. Ei au pierdut câte 1.000 de lei cel putin la salariu, iar alti 40 au fost propusi pentru reexaminare la medicul de medicinã a muncii, tot cu scopul de a-i scoate la suprafatã.

În Valea Jiului existã o practicã an de an, în lunile de varã, ca minerii sã intre în foaie de boalã.

În acest moment, dintr-un total de 7.665 angajati, la minele din Valea Jiului, 8,2 la sutã sunt absenti, iar multi dintre ei sunt în foi de boalã. Toti sunt acum verificati si o parte sunt retrimisi la medicii de medicina muncii, cu propunerea de reevaluare a stãrii de sãnãtate. Asta pentru ca, dacã se constatã cã au probleme grave, sã poatã fi scosi din subteran.

Diana Mitrache

Advertisements

9 comentarii la „Minerii bolnavi, scosi la suprafatã

 • 27 iulie 2012 la 03:36
  Permalink

  pai lasa ca-i bine la suprafata,ca salariul e de subteran

 • 27 iulie 2012 la 07:53
  Permalink

  Il pedepsiti si pe „PNL-istul”,Dragoescu Petre,(priceput la toate unde sunt bani publici,marca Simota)ca sa imbolnavit in urma cu cativa ani cand PNL-ul a pierdut alegerile desi nu a lucrat in subteran in praf,gaze,umiditate sau efort mare (efort a facut doar cand mergea in deplasari in strainatate pe bani nostri CNH sau Primarie). Doamne Dumnezeule fa dreptate cu boli incurabile pentru smecheri (sefi,politiceni,patroni).

 • 27 iulie 2012 la 08:27
  Permalink

  Mai „mineras”idiot cine te-a min?it pe tine cretinule ca salariile sunt la fel?Este mult mai mic si munca mai multa

 • 27 iulie 2012 la 08:54
  Permalink

  Nu puteti generaliza spunand ca „În Valea Jiului existã o practicã an de an, în lunile de varã, ca minerii sã intre în foaie de boalã.” pentru ca eu imi iau foaie de boala doar toamna cand se culeg strugurii si se face vinul si iarna cand se taie porcul si se bea vinul. Eu vara nu dorm.

 • 27 iulie 2012 la 11:15
  Permalink

  fo 7% din aia 9% de la paroseni oare pe unde o ard?

 • 27 iulie 2012 la 19:02
  Permalink

  imi convine de minune ,stau la suprafata si-s platit subteran,asa-i peste tot,cat tine,tine

 • 27 iulie 2012 la 21:10
  Permalink

  Foarte tare comentariul lui Igor!

 • 28 iulie 2012 la 09:19
  Permalink

  NU E CEVA NOU ! LIDERII DE SINDICAT NICI MACAR NU STIU CUM MAI ARATA SUBTERANUL SI SUNT PLATITI SUBTERAN LA BRIGAZILE CELE MAI BUNE !

 • 28 iulie 2012 la 09:24
  Permalink

  Da’pe DRAGOI oare nu il controleaza nimeni? Cand trebuia sa iasa la pensie a stat un an in FB. Vai mama lor de USL-isti hoti si nemernici!Mineri, treziti-va ne ingroapa de tot astia!

Comentariile sunt închise.