N eorganizați, ori neinstruți, cu căi de circulație blocate, ori stâlpi de susținere mai puțini, decât erau necesari. Cam asta au găsit inspectorii ITM la controalele pe care le-au făcut în minele din Valea Jiului. Controale au avut loc și în carierele de suprafață. Cele mai grave abateri, însă, au fost în zona minieră, în subteran.

Nu mai puțin de 10.000 de lei a fost amenda dată de inspectorii ITM celor care extrag cărbuni. Sunt probleme peste tot, iar inspectorii care se ocupă cu sănătatea și securitatea în muncă a angajaților din acest domeniu explică și ce au găsit în mină. „Pe carierele de suprafață, putem discuta de deficiențe minore, cum ar fi lipsa de organizare, sau neinstruirea la termen. Dar, pe partea de minerit, s-au găsit lipsă stâlpi de susținere, căi de circulație blocate, cabluri îngropate pe vatra lucrărilor, lipsa rolelor, sau role blocate la banda transportoare, ori secțiuni reduse pe banda de aeraj”,
a precizat Florin Bozdog, șeful ITM Hunedoara.
Inspectorii ITM spun că astfel de probleme nu sunt grave, că munca în subteran este grea, dar că oamenii nu au fost în pericol. „Numărul de angajatori sancționați a fost de 10, au fost 66 de sancțiuni 72 de avertismente și o amendă în
valoare de 10.000 de lei. Nu sunt abateri grave, care să ducă la apariția unui pericol grav și iminent, chiar și în cazul celor din subteran”, a mai precizat șeful ITM Hunedoara.
A fost o campanie de verificare care a durat săptămâni de zile și în care inspectorii ITM au ajuns și au verificat 12 angajatori. Au găsit nu mai puțin de 73 de deficiențe și tot atâtea măsuri de remediere au fost dispuse de inspectorii de muncă. 10 angajatori au fost sancționați.
Diana Mitrache