M ina Petrila se transformă într-un centru de robotică. Comisia Europeană vrea să îi țină aproape de casă pe tineri și să le dea aripi spre viitor.

”Atenția noastră, în educație, se îndreaptă spre tineri: să-i ținem aproape de casă și să le dăm aripi spre un viitor NEB, prin sprijin educațional (in)formal. Acest lucru este esențial atât pentru băieți cât și pentru fete: ne dorim ca ele să devină agenți ai schimbării în
comunitatea lor și să nu se limiteze la rolul de mame/soții de casă (așa cum istoria locală a dovedit până acum).
Ne-am dat seama că abilitățile pentru sustenabilitate sunt singurele prin care tinerii noștri pot deveni o parte activă a viitorului frumos, incluziv și sustenabil al Văii Jiului. Astfel, ne-am adaptat după propriile noastre posibilități”, arată Invest in Jiu Valley.
Inițiativa se bazează pe experiența organizării a 4 evenimente dedicate roboticii (Valea Roboticii) în mina de cărbune din Petrila, unde elevii de liceu interesați de robotică au fost implicați în diverse activități. Ediția din 2022 a inaugurat și o pictură murală la Petrila, realizată de un celebru artist stradal român. Un eveniment de educație financiară a fost organizat și în ianuarie 2023 cu zeci de studenți și tineri
antreprenori. Scopul este de a valorifica interesul față de robotică și educație financiară manifestat până acum
de elevii de liceu și de a-și îmbunătăți abilitățile multidisciplinare în beneficiul comunității locale (în curs de tranziție complexă).
”Componentă tangibilă: depoluarea, renovarea, reutilizarea unei clădiri din fosta mină într-un HUB de robotică. Această facilitate face parte dintr-un Master Plan de Reabilitare Urbană care a fost rezultatul unui amplu proces de co-proiectare și își propune să facă orașul mai atractiv pentru locuitorii existenți și viitori și să arate modul în care valorile de bază ale NEB se potrivesc perfect cu revitalizarea unui teritoriu aflat în scădere. oraș monoindustrial. Viitorul HUB de robotică va fi o clasă-atelier care va fi folosit de studenți și comunitate pentru a învăța, a crea, a explora și a partaja”, arată Comisia Europeană.
Monika BACIU