A fost proba la matematică pentru absolvenții de gimnaziu și, la ieșirea din sala de examen, toți păreau optimiști. Varianta extrasă pentru examenul de Evaluare Naţională 2023 la matematică a fost cea cu numărul 1. Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini pentru rezolvarea cerințelor.

Elevii de clasa a VIII-a au avut la Evaluarea Naţională 2023 la matematică de rezolvat mai multe exerciții, printre care de calculat produsul unui număr şi opusul lui, cel mai mare număr întreg dintr-un interval, precum și lungimea unui segment.
Și, cam toți erau optimiști, chiar dacă nu se așteaptă la nota maximă.
„A fost ușor. Cred că iau 7,5”, a spus unul dintre elevii, care au ieșit primii din centrul de examinare.
„Mai ușor mi s-a părut acum, ca la simulări. M-am descurcat. Poate iau un 7”, a completat un altul.
„A fost foarte ușor. Sper să iau un 7. Nu e mare nota, că am mai și greșit”, a spus și o candidată.
„A fost ușor. Nota 10 iau. Nu, glumesc, a fost binișor. Nu prea am știut la toate. Ultimele două subiecte au fost mai grele. Sper să iau un 8, totuși”, a opinat un alt elev.
„A fost ușor, simplu. Mă aștept la 8 sau 9”.
„A fost ușor. Subiectele I și 2 le-am făcut destul de repede și la ultimele două am avut probleme, cam greu a fost. Am scris vreo 6 ciorne”, a spus și unul dintre elevii care se mirau de ce ceilalți candidați încă nu au ieșit din sala de examen.
„În clasa în care eram eu, o fată a scris vreo 12 ciorne. Mă uitam la ea. Mie nu mi-a trebuit atâta. Am avut două ciorne. Sper să iau un 7, sau 8 și să intru la liceul din Petrila la secția Electromecanică”,
a conchis un altul.
Și, chiar dacă nu a fost greu, tot au fost 131 de absenți, dar niciun incident nu i-a determinat pe profesorii examinatori să elimine vreu candidat din examen. Asta, în timp ce la proba de Limba Română au fost 120 de absenți.
Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Toate cele trei probe sunt scrise și sunt monitorizate audio-video.
Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Rezultatele finale vor fi afișate anonimizat prin coduri individuale marți, 4 iulie.
Diana Mitrache