Prioritatea pe termen scurt a Guvernului rămâne asigurarea capitalului de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de COVID-19 ca urmare a închiderii temporare a activităților, reducerii cererii de consum și întreruperilor din lanțul de aprovizionare, prin programe de acces la finanțare pentru capital de lucru și investiții cu garanții de stat, granturi și scheme de ajutor de stat pentru investiții noi.

Marius Surgent: Suntem în negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de rezilienţă
Dintre numeroasele probleme create de COVID-19, una dintre cele mai vizibile este dispariția întreprinderilor mici și volatilitatea pieței activelor financiare. Astfel, este necesar ca Guvernul României să aibă o strategie de stimulare a antreprenoriatului, a IMM-urilor și a startupurilor.

“Obiectivul noului model de dezvoltare propus de Guvern este asigurarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025. Este nevoie de stimularea investițiilor publice, de utilizarea integrală a fondurilor europene și de atragerea investițiilor străine directe într-o manieră conjugată.

S-a făcut un prim pas vizavi de întreprinderile mici şi mijlocii, de capitalul autohton, cu acel miliard de euro pe care se dorește să-l introducem în economie până pe 31 decembrie. Se lucrează în momentul de faţă la direcţiile strategice şi suntem în negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul naţional de rezilienţă.
Cred că vom obţine acceptul Comisiei Europene ca, din acest plan de rezilienţă, să fie finanţat un capitol special pentru întreprinderi mici şi mijlocii’, a menționat Marius Surgent, deputat PNL de Hunedoara.

Ludovic Orban: Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE

Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE, a anunțat, la sfârșitul lunii august, prim-ministrul Ludovic Orban.

“Este vorba de finanțarea măsurilor de susținere a angajaților și mediului de afaceri, măsurilor active de tip program flexibil de muncă, șomaj tehnic și toate celelalte categorii de cheltuieli care vin în sprijinul angajaților și companiilor care au ca obiectiv apărarea locurilor de muncă și susținerea dezvoltării locurilor de muncă. Sunt bani suplimentari față de cele 80 de miliarde, care provin din MFF și din programul de reziliență și recuperare. Sigur că sunt sub formă de credit, rambursabil într-o perioadă medie de 15 ani de zile, dar la niște dobânzi extrem de atractive”, a declarat Ludovic Orban.

Marius Surgent: Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia în continuare de susţinere din partea guvernului
Un program destinat start-up-urilor ar putea să limiteze efectele economice dezastruoase generate de criza sanitară provocată de virusul COVID-19 şi să reducă rata şomajului.

“Este o criză economică suprapusă peste criza sanitară dar întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia în continuare de susţinere din partea guvernului.
În contextul în care criza economică şi sanitară din România se vede din ce în ce mai mult şi e concretizată prin creşterea ratei şomajului, România are nevoie urgentă de programe şi măsuri guvernamentale pentru redresarea economică şi pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii. Programul guvernamental Start-Up Nation, un program pentru start-up-uri, ce presupunea finanţarea cu 200.000 de lei a noilor antreprenori, a reuşit să creeze peste 48.000 de locuri de muncă, în urma celor două ediţii implementate până acum de Guvernul României.
Pe termen mediu și lung, obiectivul Guvernului este demararea și realizarea unui program amplu de investiții publice cu o alocare bugetară din fonduri europene și naționale, rambursabile și nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030”, susține Marius Surgent, deputat PNL.