În luna martie, asistenții sociali sărbătoresc luna meseriei lor. Așa că, la Petroșani, s-au reunit toți cei care au în comun această meserie: studenți, asistenți din diverse instituții și profesorii de la Universitatea din Petroșani. Proiectul a fost denumit generic Buen vivir – un viitor comun pentru schimbare și transformare.
Centrul de Învățare C.R.E.S.C. al Universității din Petroșani a fost gazda unei întâlniri de lucru cu tema ”Furnizarea serviciilor comunitare la nivel local”. Proiectul este destinat asistenților sociali din județul Hunedoara, cât și studenților programului de studiu Asistență Socială din cadrul Universității din Petroșani. Iar rectorul universității a venit cu o veste bună.
„Este o bucurie pentru noi și căutăm nu numai să dezvoltăm asistența socială la Petroșani sau la Deva, dar cred că este timpul să creăm un master în Asistență Socială, care este atât de necesar pentru toți specialiștii din Hunedoara și județele limitrofe. Știu acest lucru pentru că am primit semnale de la toți cei implicați în această muncă deosebit de importantă”, le-a spus, celor prezenți, prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Pertroșani
Un astfel de proiect este implementat la nivel național de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, cu sprijinul UNICEF România.
„Este destinat comunităților din mediul rural și ne-am propus să sprijinim aceste comunități, să dezvoltăm servicii sociale la nivelul comunităților, să contorizăm capacitatea forței de muncă în asistență socială și la nivelul acestor comunități”, a adăugat prof. univ. dr. habil. Felicia Andrioni, expert județean Hunedoara a CNASR
Acest eveniment poate contribui la conștientizarea importanței inițierii și dezvoltării de servicii comunitare la nivel local. E nevoie de un dialog constructiv și tocmai asta au făcut cei 50 de profesioniști și studenți participanți. „Este și o sărbătoare consacrată asistenților sociali personali, cu atribuții în asistență socială, dar și tuturor actorilor sociali care se implică în soluționarea nevoilor comunităților locale. Celelalte două evenimente s-au derulat la Deva și Hațeg, pentru a acoperi întreaga zonă a comunităților din mediul rural, iar la Petroșani evenimentul este destinat, în principal, asistenților sociali care vor deveni o voce la nivelul studenților. Le oferim exemple de bune practici și le arătăm cât de ușor, sau greu este să schimbi mentalități”, a conchis profesorul Felicia Andrioni.
Diana Mitrache