Inteligența Artificială prinde teren, dar acuarela rămâne ceva plăcut privitorului. A fost vernisajul expoziției dedicate primăverii și celor 25 de ani de activitate a grupului ce s-a autointitulat Simeza. Au venit, la Petroșani, artiști din toată Valea Jiului și au vorbit și despre viitor.
Artiști mai tineri și consacrați au expus pe simeze, sub denumirea generică de „Simeza”, iar timpul i-a adus la borna cu numărul 25.
Un sfert de veac au lucrat, fiecare în atelierul lui, dar au expus în diverse expoziții, ori la Casa de Cultură a Studenților. Așa că expoziția omagială i-a adunat din nou, în acest loc. „Este un eveniment deosebit pentru Petroșani, la fel ca pentru toată Valea Jiului și ne bucurăm că cei care au inițiat activitatea acestui grup se află aici, ca expozanți. Au și urmași care să continue munca, printre mai tinerii și mai noii membri ai grupului”, spunea, la vernisaj, Lavinia Hulea, director Casa de Cultură a Studenților Petroșani.
Salonul de primăvară îl are decan de vârstă pe Eugen Bencău, profesorul care a modelat generații întregi și care a vorbit mereu despre frumos și culoare. „Au trecut 25 de ani de când ne întâlnim în această sală, transformată în galerie de artă, o vârstă frumoasă, realizări frumoase, întâlniri frumoase, dar să știți că mișcarea artistică la noi are începuturile în 2 noiembrie 1955. Atunci, absolvenți ai Institutului Ion Andreescu din Cluj, veneau în zxona Petroșaniului și puneau bazele unei mișcărio artistice, care, mai târziu s-a transformat în Uniunea Ariștilor Plastici”, a spus Eugen Bencău, profesor de arte plastice.
Trecutul a lăsat urme, dar prezentul e încolțit de Inteligența Artificială, însă, artiștii nu cred că acuarela va putea fi detronată vreodată. „Doar în momentul în care clonele vor înlocui ființa umană, când esența ființei umane, sufletul, se va pierde, atunci și AI va putea înlocui arta. Până atunci, câtă vreme omul va fi ceea ce este și va simți și va trăi cu sufletul arta, pentru că ea se vede cu ochii și se trăiește cu sufletul, până atunci, cu siguranță, arta va fi în forma pe care o știm, chiar dacă are forme moderne, pe care eu, personal, le accept și le iubesc și adopt, dacă trebuie”, a completat Robert Humel, artist plastic, curator al expoziției.
„Cred că va face foarte mult. Îl ajurtă pe artist foarte mult, dar cred că, totuși, nu va înlocui total artistul și omul. Și eu zic că în orice domeniu e valabil. AI este, există, va face lucruri din ce în ce mai uimitoare, dar vezi unde este mâna omului. Nu știu dacă ați observat, dar, în ultimul timp, s-a revenit la cultura hand made, să se vadă mâna omului, nu perfecțiunea de mașină”, a conchis și Radu Chința, artist plastic.
Diana Mitrache