Valea Jiului va beneficia de fonduri importante. Sunt bani europeni cu ajutorul cărora ar trebui să se îmbunătăţească calitatea vieţii în Valea Jiului.
O întâlnire importantă a avut loc, la Petroşani. Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cei ai ADRVEST s-au aflat la Petroşani unde au participat la o întâlnire cu primarii din Valea Jiului. S-a vorbit despre investiţiile viitoare, dar şi cele care au fost implementate. Principala temă a fost cea legată de investiţiile teritoriale integrate în Valea Jiului. Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, spune cum vede toate aceste proiecte de viitor.
”Am avut o discuţie foarte interesantă şi foarte aplicată. Au fost patru factori de decizie, de la Ministerul Fondurilor Europene, de la ADR VEST, administraţiile locale din Valea Jiului, Universitatea din Petroşani şi cei de la INSEMEX. A fost o zi importantă pentru noi pentru că am făcut primii paşi pentru realizarea ÎŢI Valea Jiului iar Valea Jiului va avea o triplă finanţare. Adică banii vor putea fi accesaţi din mult mai multe părţi. este a doua şansă pe care Valea Jiului o are, prima şansă a avut-o în anul 1997 din punct de vedere economic atunci când au fost făcute anumite scutiri din punct de vedere fiscal”, spune Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Edilul din Lupeni consideră că este ”ultimul tren”care mai soseşte în Valea Jiului. Este ultima şansă pentru dezvoltarea coerentă a zonei şi trecerea de la minerit la alternative economice viabile.
”Această a două şansă, sunt convins că este ultima pe care noi o avem, este important pentru că are cel mai important lucru şi anume finanţarea. Aceasta este stabilită şi este foarte îmbucurător faptul că în ultima perioadă de timp finanţarea a crescut pe zonele carbonifere. Acum urmează doar să reuşim să finalizăm această strategie cu cei de la PWC dar în acest moment eu sunt dezamăgit pentru că nu s-au luat în considerare ideile pe care ie trebuiau să le aibă ca şi consultanţi şi nu au venit cu lucruri noi şi concrete. Ne dorim să repornim motoarele în legătură cu această strategie. S-a făcut primul pas în ceea ce înseamnă strategia unitară de la Uricani până la Petrila. Am luat hotărârea comună cu primarii, ministerul şi toţi factorii de decizie să facem un ONG în Valea Jiului care se va numi ”Dezvoltăm Valea Jiului împreună” prin care noi să avem oameni foarte bine pregătiţi pentru a putea avea cât mai multe proiecte. Exemplul ITI Delta Dunării are în acest moment undeva la 80 de administraţii la  un loc. Vom încerca să grăbim cât mai repede înfiinţarea acestui  ONG Valea Jiului”, a declarat Lucian Resmeriţă primarul municipiului Lupeni.
Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”. Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziţie şi ca răspuns la dificultăţile sociale şi de mediu.
Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.
Cosmin BACIU