Ca să primim banii destinaţi Investiţiei Teritoriale Integrate pentru Valea Jiului, primarii de aici, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi ADR Vest trebuie să îşi unească forţele să să elaboreze strategia de dezvoltare, pe de o parte, iar pe de alta, specialiştii să scrie proiectele de finanţare.
Este o condiţie esenţială, despre care secretarul de stat de la Ministerul Fondurilor Europene a vorbit la întâlnirea de la Petroşani. „Ar fi bine ca autorităţile publice să păstreze calendarul pe care cumva îl avem şi la nivelul elaborării documentelor strategice de la nivel naţional. Asta înseamnă că,  pe măsură ce avansăm cu programele operaţionale, cu viitoarele programe, cu acordurile de parteneriat, ar fi bine să avansăm şi cu strategia de dezvoltare locală a celor 6 comunităţi a judeţului Hunedoara, aşa încât, cele două strategii să fie gata cam în acelaşi timp”, a spus Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Strategia de Dezvoltare locală ar trebui să cuprindă domenii de interes, să aducă investiţii ce ar urma să creeze noi locuri de muncă, alternative la mineritul aflat în proces de regresie la nivelul întregii Uniuni Europene, dar şi să ofere posibilităţi mediului de afaceri să se dezvolte.
Primarii au fiecare idei, dar niciodată, deşi se vorbeşte de mai mult timp, nu s-a elaborat concret această strategie.
„În mod normal, vrem să  vedem care sunt acele elemente pe care judeţul Hunedoara le poate atrage. Vorbim despre proiecte punctuale ale comunităţilor, dar şi proiecte care să cuprindă o populaţie cât mai numeroasă din Valea Jiului”, a mai adăugat secretarul de stat Adrian Mariciuc.
Acum, toţi cei 6 primari ai Văii Jiului s-au constituit într-un ONG, o altă structură decât cea pe care o formau prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), dar trebuie să se orienteze spre domenii ce pot atrage fondurile UE special destinate acestei zone.
Diana Mitrache