Locuitorii Vãii Jiului ar putea iesi la pensie cu 2 ani mai repede

Locuitorii Vãii Jiului ar putea iesi la pensie cu 2 ani mai repede. Cel putin asta prevede un proiect de lege care a fost initiat de senatorul PSD Cristian Resmeritã, si prin care se încearcã reducerea vârstei pe pensionare pentru cei care au trãit aici cel putin 30 de ani.
Senatorul se bazeazã pe faptul cã Valea Jiului este o zonã poluatã.  Practic, senatorul PSD de Valea Jiului Cristian Resmeritã îsi doreste sã completeze un articol al Legii 263/ 2010 privind sistemul de pensii publice, în sensul introducerii localitãtilor din Valea Jiului, astfel încât locuitorii acestora sã poatã beneficia de pensionarea anticipatã cu 2 ani, fãrã a suporta penalitãtile aferente.
”Propunerea este necesarã deoarece locuitorii din aceastã zonã au trãit într-un mediu nociv, care le scurteazã semnificativ speranta de viatã, inhalând substante nocive provenite de la exploatãrile miniere din Valea Jiului”, a explicat senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
De precizat cã, potrivit datelor statistice ale INS pentru 2017, speranta de viatã în Hunedoara era sub 75 de ani, cu un an mai micã decât la nivel national.
”Propunerea legislativã vizeazã doar persoanele care au locuit cel putin 30 de ani în Valea Jiului – Petrosani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa si Uricani – precum si persoanele care au desfãsurat activitãti în zona mentionatã timp de minimum 30 de ani consecutiv. Initiativa legislativã este justificatã si de faptul cã persoanele care au lucrat efectiv în exploatatiile miniere, au fost expusi ani la rând noxelor si pulberilor cu efect nociv asupra organismului, iar acest lucru le-a scãzut semnificativ speranta de viatã”, a mai  subliniat parlamentarul de Valea Jiului.
Senatorul Cristian Resmeritã a precizat cã mai existã un proiect similar depus la Parlament în urmã cu vreo 3 ani, de un alt parlamentar hunedorean, care se referea, în plus, si la locuitorii din Hunedoara si Cãlan, dar acesta este blocat de 2 ani la Camera Deputatilor.
În octombrie 2017, Senatul României a votat propunerea legislativã initiatã de senatorul liberal Eleonora-Carmen Hãrãu pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, acesta fiind votat si de senatorii PSD ai judetului Hunedoara. În Camera Deputatilor însã, demersul pare sã se fi blocat, iar senatorul Cristian Resmeritã a venit cu un nou proiect de reducere a vârstei de pensionare pentru locuitorii Vãii Jiului.
Cosmin BACIU

Advertisements

2 comentarii la „Locuitorii Vãii Jiului ar putea iesi la pensie cu 2 ani mai repede

  • 20 octombrie 2019 la 19:09
    Permalink

    s-ar putea dar pana atunci sunt doar intentii

  • 20 octombrie 2019 la 19:55
    Permalink

    A,am uitat sa adaug:cand se schimba tevile de termoficare?

Comentariile sunt închise.