Zeci de tineri din toate orasele Vãii Jiului au pornit sâmbãtã dimineatã în actiunea-maraton de strângere a deseurilor, sub genericul „Let’s do it, România”.

Cei mai dezavantajati au fost, însã, cei de la Petrosani, cãrora organizatorii le-au dat startul mult prea devreme, copiii fiind nevoiti sã plece prin pãduri pe o ceatã deasã si sã îndure temperaturi extrem de scãzute. Si asta, dupã ce oricum au asteptat cam o orã, rãbdãtori, startul. Norocosi au fost cei la care organizatorii au ajuns dupã ce s-a ridicat ceata, iar asta s-a vãzut si din cantitatea de deseuri pe care au reusit sã o adune. Potrivit unui comunicat remis presei de organizatorii competitiei, „în judetul Hunedoara au fost implicati 1.670 de voluntari, care au strâns 2.350 de saci de deseuri (sacii fiind de diferite mãrimi)”.

„Copiii se aleg, în urma acestei competitii, cu educatia, pentru cã vor fi mult mai responsabili, dupã ce au participat la aceastã actiune si, în primul rând, nu vor mai arunca ei deseuri în spatiile publice si, de asemenea, cred cã va creste  foarte mult gradul de responsabilizare, în sensul cã îi vor sanctiona verbal si pe cei pe care îi vor vedea cã aruncã”, a spus Nicu Tascã, organizator al competitiei hunedorene. Peste 300 de tineri s-au adunat la Petrosani si multi dintre ei au declarat cã, de acum încolo, pentru cã au muncit, au de gând sã le atragã atentia celor care fac mizerie.

„M-am pregãtit azi si cred cã acum realizez cât este de important sã avem un mediu curat, cât de mult conteazã sã ne facem curat în jurul nostru. Cred cã am sã îi si atentionez pe cei pe care îi vãd cã aruncã pe jos deseuri, pentru cã trebuie sã le spunã cineva cât este de dãunãtor acest obicei”, ne-a mãrturisit o elevã din Petrosani, în timp ce un alt coleg de al sãu a venit cu completarea: „Cam peste tot sunt mizerii si lumea aruncã gunoiul la întâmplare, mai putin la cosul de gunoi. M-am gîndit sã le atrag atentia, dar se pare cã dacã mie mi-a venit greu sã îi atentionez, ei nu au avut nicio problemã, iar de acum încolo, pentru cã azi am muncit, le voi spune, atunci când voi observa oameni care aruncã un ambalaj pe jos, ori chiar un muc de tigarã”, a spus acesta.

Copiii s-au împãrtit pe grupe si au plecat sã adune cam tot ce au gãsit pe strãzi si în zonele de agrement. Responsabilii de la Biroul de Mediu din Primãria Petrosani au fãcut o cartografiere a zonelor cu probleme din acest punct de vedere si au trimis înspre ele copiii. „Ne-am gîndit la 4 zone, unde, într-adevãr, este necesar sã se facã si curãtenie. Prima ar fi zona Brãdet, a doua Slãtinioara, Sãlãtruc. Ne-am gândit si la o zãnã din Colonie, dintre blocurile de la Dacia. Si am punctat si zona gãrii din Petrosani”, a spus Ildiko Covaci, sefa Biroului de Mediu din Primãria Petrosani.

Poate cã cei mai multi tineri au venit de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, iar ei au fost însotiti de profesoara lor, care a considerat acest eveniment ca pe un seminar practic la ora de ecologie.

„Vrem sã aplicãm principiile de bazã ale ecologiei, care constau în ceea ce înseamnã Ziua Nationalã a Curãteniei. Vrem ca fiecare sã îsi însuseascã aceste principii, foarte importante, mai ales cã face parte din obiectul de studiu pe care eu îl predau. Aici sunt elevii claselor a XI-a, unde se studiazã geografia mediului înconjurãtor si cred cã o aplicatie practicã mai bunã nu poate exista în domeniu”, a conchis Alina Dobritã, profesor de geografie la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani.

Diana Mitrache