P este trei zile, pe 25 iunie, ar fi împlinit 85 de ani. Din păcate, s-a stins din viață în anul 2011, la o lună după ce împlinise 73 de ani….

Eugen Peterffy rămâne una din figurile emblematice ale sportului Văii Jiului. Este fiul unui fost cunoscut fotbalist al Jiului al anilor ’30, Gheorghe Peterffy, Eugen devenind foarte atașat de o serie de sporturi încă din adolescență. A practicat gimnastica, tirul, schiul, atletismul. Ca fost vicecampion național în 1958 la săritura cu prăjina, marea sa pasiune a fost radioamatorismul.
Timp de trei ani (1972, 1973,1974) a fost campion național, devenind Maestru al sportului. În 1954 a înființat Radioclubul YO2KBE Petroșani, devenind în 1963
coordonator al activității radioamatorilor din Petroșani, ulterior devenită o secție în cadrul Clubului Sportiv Școlar Petroșani.
APARATE PROPRII, LEGĂTURI PÂNĂ ÎN PACIFIC
De remarcat că în toată activitatea sa de peste cinci decenii, Eugen Peterffy a fost constructorul propriilor aparate. Desigur, acum în epoca internetului, toate astea pot stârni zâmbete, dar la nivelul anilor ’50-’90, lucrurile stăteau altfel…. A avut corespondențe cu regele Iordaniei, Hussein (1935-1999) și cu cel al Spaniei, Juan Carlos, stabilind ce mai îndepărtată legătură în Insula Johnston din Pacific și în Samoa de Vest.
În paralel, după ce a fost sportiv de performanță la Știința București (1955-1966), fiind și component al lotului național de gimnastică, ajunge ca și cadru didactic la Clubul Sportiv Școlar Petroșani, specialitatea gimnastică.
Aici, datorită implicării sale și preocupării permanente pentru
ridicarea ștafetei performanțelor sportivilor de la C.S.S Petroșani, este promovat director al clubului, funcție pe care o va deține între anii 1978-1989 și 1991-2001, fiind cel mai longeviv la acest capitol, după profesorul Eugen Bartha (1954-1978).
„PĂRINTELE” BAZEI DIN PARÂNG
Un moment important în viața sa a fost insistența de care a dat dovadă la sfârșitul anilor ’70, lângă cei de la Ministerul Învățământului de a construi o bază proprie a C.S.S.P în Parâng.
Lucru ce s-a și întâmplat, când, în 1983 prin muncă în proprie regie, la care și-au adus un aport serios cadrele didactice de atunci, a fost finalizată clădirea cabanei C.S.S.P, cu 100 de locuri de cazare, sală de mese, spații de antrenament și toate dotările necesare practicării sporului la acest nivel.
A fost șofer, arhitect, director, muncitor. Împreună cu soția sa, prof. Virginia Peterffy, antrenoare de schi, a pus bazele schiului modern în Parâng, din acel moment Valea Jiului intrând în circuitul a numeroase competiții naționale de schi.
A construit teleschiul de pe Pârtia „B”, a obținut brevetul de inovator (în 1977) pentru aparatul de cronometraj electronic și telecomanda pentru schi, construite pentru catedra de schi a clubului.
Pentru întrega sa activitate, este numit Cetățean de Onoare al Municipiului Petroșani în anul 2001.
Iată, o succintă trecere în revistă, acum la comemorarea a 85 de ani de la nașterea celui care a fost un excepțional promotor al sportului școlar în Valea Jiului, profesorul Eugen Peterffy.

GENU TUTU