C imitrirul Eroilor de la Petroșani a fost locul unei lecții de istorie inedite ținută de Dorel Șchiopu, un important istoric al zonei noastre. A adunat mai mulți copii de liceu, le-a spus povești inedite în cimitirul unde își duc somnul eorii căzuți și, împreună, au restaurat monumentul de acolo.

Ioan Dorel Șchiopu, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, a avut inițiativa de a atrage copiii spre istorie, ca tinerii să știe exact cum de noi vorbim azi limba română și trăim în România.
„Era corect ca Transilvania, care era ocupată în majoritate de români, să fie în altă țară? Asta a fost ideea după care, apoi, toți românii s-au unit într-o țară. Pentru că, după Răzvoi, s-a hotărât așa: pe un teritoriu, populația majoritară să formeze țara. Și, în felul acesta a ajuns și Ardealul și Banatul și Maramureșul sau Basarabia, în România. Doar că a fost un război groaznic, unul mondial”, le-a spus, printre altele, Ioan Dorel Șchiopu, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”.
Peste 300.000 de oameni au murit în zărboi și pe teritoriul țării noatre. Unii sunt îngropați și în cimitirul Eroilor de la Petroșani. Așa că, după lecția de istorie, tinerii au reamenajat locul, special pentrui Ziua Eroilor, de Înălțare. Au vopsit crucile în culorile tricolorului, dar și monumentul, să greblat și au lăsat totul pregătit pentru ceremoniile de joi.
Diana Mitrache