P este 560 de oameni ar trebui evacuați de urgență din locuințele impropii care stau să cadă, după valul de cutremure care le-a distrus complet structura de rezistență. Oamenii, însă, refuză să plece, deși autoritățile aduc de vineri containere modulare, în care să stea acești localnici, individual. Munca de lămurire, însă, nu prea dă roade și oamenii semneză pe propria răspundere, că nu își părăsesc casele.
Inspectori de stat în construcții, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian și primarul Nicolae Dunca, plus o armată de polițiști și pompieri au venit la Aninoasa, în Valea Jiului, să convingă localnicii din Coloniile vechi de mai bine de un secol, să plece. Este un real pericol și chiar ei înșiși ne-au mărturisit că le este frică, dar, cu toate astea, au semnat declarații pe prorpia răspundere că nu pleacă din acestea.
„Coloniile cad, oamenii trebuie evacuați. Pot să moară toți acolo și noaptea trecută a fost cutremur. Oamenii ar trebui să plece”, a spus un localnic care, din fericire, spune că locuiește într-o casă de lângă o astfel de colonie.
Dar cei de acolo nu cred asta. „Dacă ne evacuează, unde ne duce? Nu vreau să plec. Sunt unele colonii mai bune, dar unde ne duce pe toți că sunt 11 blocuri. Unde ne ducem cu familii, cu copii. Care vor să plece, să plece. Eu mă risc, cu tot cu copii. Nu plec în niște barăci”, a spus unul dintre cei ce locuiesc în cartierul cu blocuri problemă. „De ce să mă evacueze. Sigure nu mai sunt de mult aceste case. Ce a făcut primăria? Eu îmi risc viața, dar ce să fac? Am unde să merg? Pe drumuri? Cine pune preț pe viața mea? Sunt crăpate rău casele, dar cui i-a păsat?”, a spus un alt localnic, fost miner, ieșit la pensie.
„La mine în casă e bine, că stau la parter. Nu mă tem. Să plece cei de la etaj. Nu plec nicăieri. Ce? Ne duce la hotel? Nu. În container nu merg, că eu am muncit și am băgat bani mulți în casă”, a spus un alt locuitor al orașului Aninoasa. „Semnez că nu plec și nu plec”, a spus o altă doamnă, care, fiind văduvă, spune că nu mai are ce pierde și e gata să riște.
Prefectul județului a venit personal să discute cu localnicii din Aninoasa și, alătuiri de primarul orașului, au căutat să le spună oamenilor ce îi așteaptă. Vorbim despre 16% din populația orașului, care își pun viețile în pericol pentru că locuințele lor sunt șubrede.
„Am discutat, miercuri seara, la nivel de Guvern, cu miniștrii și cu secretarul de stat Raed Arafat. Implicarea este maxcimă și ne dorim să rezolvăm această problemă. Oamenii trebuie să fie conștienți că nu poți să repari, dacă nu se eliberează. Nu poți să stai aici, dacă gradul unui sesism este mare. Încercăm să aducem 170 de containere, câte familii sunt. Că vorbim de 16% din populația orașului. Este vorba despre 560 de oameni, 118 copii și am găsim două-trei locații, pe stadion, în zona vechii mine, pe lângă școală, le vom monta”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Containerele ar urma să fie montate de vineri și vor fi aduse acele module care, pe vremea epidenmiei de COVID-19, au fost duse la spitalele din județul nostru. Primarul, însă, recunoaște, la rândul său, că oamenii nu prea vor să plece. „Eu, venind zilnic în zonă, știu multe persoane care vor, dar nu la comun, în sală de sport. Vor condiții optime. Dar sunt și o parte din ei care nu vor să își părăsească bunurile”, a adăugat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Un expert specializat urmează să spună dacă aceste locuințe cu un etaj mai pot fi reabilitate, sau vor fi demolate. Bani pentru reparații ar urma să vină din fondul de rezervă,. Fiind așa cum a spus prefectul județului, o situație nemaiîntâlnită și care impune imediat acest lucru.
Sunt 11 clădiri în această situație și peste 560 de oameni în pericol, evacuarea de la Aninoasa fiind una dintre cele mai mari de până acum, din țara noastră. Și, deși construcțiile sunt vizibil afectate, mulți au semnat joi că nu-și părăsesc casa.
Diana Mitrache