Primii locuitori ai orașului Aninoasa au fost evacuați, luni la prânz, din locuințele lor ce stau să se surpe. I-au convins autoritățile locale, care acum spun că așteaptă cât mai urgent ajutorul guvernamental, ca să consolideze vechile clădiri. Un expert în construcții a evaluat situația de la Aninoasa și a decis că acolo e nevoie de reparații, nu de demolarea coloniilor.

Primii oameni s-au mutat deja în containerele de la Aninoasa, iar oamenii au acolo tot confortul necesar. Primarul și prefectul au mers la fiecare casă în parte și le-au spus oamenilor că își pun viețile în
pericol. Așa că, unii deja s-au mutat.
„Voi sta aici cu copilul meu și mai vine și fratele meu cu familia”, a spus una dintre primele femei, care s-au mutat în container, luni, la prânz. Și acolo au mers și alții.
În zonă au ajuns deja 15 containere, a fost amenajată o bucătărie și o zonă de duș, plus toaletele.
„Vreo 13 familii vin azi (n.r. luni după-amiază), care și-au arătat intenția de a se muta. Au tot
întrebat, așa că acum i-am mutat. Am pus tot ce trebuie, îi putem muta. Au patyuri, saltele, perne, pături, calorifere electrice. Au tot ce le trebuie. Am amenajat o bucătărie. Le-am dus aragazuri, toaletele sunt cele de la sala de sport, pe care le pot folosi, iar acolo montăm și o cabină de duș cu un boiler, așa că au
minime condiții aici și au confort”,
a precizat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Dar, cea mai mare problemă rămâne cea legată de consolidarea caselor în care au stat până acum acești oameni.
„Am fost cu expertul pe teren, la fiecare imobil. S-a uitat și, în prima fază a zis că se pot consolida, niciuna nu trebuie demolată. Au fisuri. Aștept să văd rezolvarea finală, că degeaba îi mutăm pe o perioadă de timp. Oamenii aștepată să vadă când ne apucăm de consolidarea imobilelor, ca apoi să se întoarcă la ceva sigur”, mai spune Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a venit personal să convingă oamenii din Aninoasa să nu mai stea în clădirile fisurate, iar acum susține că așteaptă o expertiză pe toată Valea Jiului, pentru că nu doar la Aninoasa sunt astfel de probleme.
„Noi trebuie să grăbim acest proces, pentru că, dacă mutăm oamenii, trebuie să le dăm o perspectivă și să le spunem cât stau aici și în cât timp vor sta în aceste containere. Am trimis adrese la toate Unitățile Administrativ Teritoriale. Conform legii ei au obligația să identifice aceste clădiri cu risc seismic 1 și 2, care conform legii sunt în pericol. Aștept rezultatele și apoi vedem în ce localități mai avem probleme”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
O altă zonă cu containere va fi amenajată pe platoul unde a fost cândva zona cu clădirile administrative ale fostei mine. Și acolo au ajuns, chiar de luni, alte 5 containere și două erau deja montate. Va fi și acolo un loc cu bucătărie, unul cu dușuri și toalete, iar oamenii vor fi mai în siguranță.
Construcțiile vechi au peste 100 de ani și oamenii sunt acum sfătuiți să le părăsească, până ce vor fi reconsolidate. La fel s-a întâmplat cu alte câteva construcții, acum mai bine de 4 ani, iar oamenii sunt în siguranță.
Diana Mitrache