Ce drepturi au, ori cine sunt si ce fac cei care ar putea sã îi apere, când apelãm la instantã si ce fac cei de acolo, ori ce spune Constitutia si legile tãrii. Asta au învãtat tinerii liceeni, într-un proiect grupat sub genericul „Justitia pentru tineri”, initiat si organizat de Colegiul Economic Hermes din Petrosani. Initial, au luat parte la dezbateri si mese rotunde pe teme legate de legi si Constitutie, iar apoi, în cadrul unui concurs, au arãtat ce stiu.
La finele sãptãmânii trecute, liceenii de la colegiul-gazdã, cei de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida si de la Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva s-au întrecut în cadrul primului concurs, denumit „Libertãti fundamentale”. Asta, dupã ce, în prealabil, au stat de vorbã chiar si cu un procuror de la Antidrog, ori cu procurorul Robert Scoartã, de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani. „Este pentru prima datã când, în licee, se organizeazã astfel de întâlniri si un astfel de concurs. Copiii aflã despre Constitutie, Drepturile omului si scopul nostru este acela de a preveni violenta scolarã, dacã fiecare dintre ei aflã ce riscã. Mizãm, totodatã, pe apropierea tinerilor de ceea ce înseamnã justitie. Ei sunt informati în legãturã cu infractiunile on-line si despre pericolele la care se expun în acest mediu, iar în cadrul concursului, îsi testeazã cunostintele. Urmãrim sã contracarãm delicventa în scoli, dar si sã afle copiii ce este justitia si care le sunt, concret, drepturile lor”, a spus profesoara Mihaela Ionitoaei, coodonatoarea proiectului.
Concursul a fost câstigat de liceenii de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, iar urmãtoarea etapã va cuprinde o campanie de informare, cu fluturasi, în toate liceele partenere, pe tema sigurantei în mediul on-line, dar si o sesiune de eseuri sub genericul „Justitia prin ochii mei”.
Actiunile inedite îi aduc pe oamenii în uniformã, alãturi de liceeni si acestia au posibilitatea sã se informeze corect, sã li se adreseze direct si, de ce nu? Poate chiar sã îsi rezolve anumite probleme.
Diana Mitrache