J udețul Hunedoara va mai avea un cetățean de onoare. CJ Hunedoara a decis acordarea titlului de cetățean de onoare lui Teodor lancu.

”Teodor Iancu este născut în municipiul Hunedoara, unde a copilărit şi a urmat cursurile şcolii şi apoi, în anul 1986 a obţinut diploma de Zidar Şamotor a Școlii profesionale nr.1 a Combinatului Siderurgic Hunedoara. În decembrie 1989, la vârsta de 22 de ani, pentru a contribui la înlăturarea regimului comunist şi a trăi în libertate, Teodor lancu s-a înscris voluntar în detaşamentul Gărzii Patriotice.
În momentul în care existau veşti privind la încercările manifestanţilor din întreaga ţară de a răsturna regimul
comunist din România, încercări soldate cu multiple violenţe, inclusiv cu vărsări de sânge, Teodor lancu a participat fără ezitare la solicitarea comandantului Gărzii Patriotice care l-a trimis în data de 24 decembrie 1989 în misiune de apărare la Unitatea Militară din Hăşdat, un obiectiv strategic la acel moment.
În ziua de 25 decembrie, de Crăciun a început schimbul de focuri, iar în data de 27 decembrie, unul dintre gloanţe i-a străpuns umărul domnului Teodor lancu. În dimineaţa zilei de 28 decembrie, după ce schimbul de focuri dintre forţele de represiune şi membrii Gărzii Patriotice s-au oprit, domnul Teodor lancu a fost transportat şi tratat la Spitalul orăşenesc din Hunedoara, unde a avut loc o operație efectuată fără anestezie ori dotările necesare, medicii reuşind să înlăture glonţul şi să-i salveze viaţa”, arată CJ Hunedoara.
După înlăturarea regimului comunist și instituirea actualului sistem democratic, în semn de gratitudine pentru faptele de importanţă crucială realizate în timpul Revoluției din Decembrie 1989 şi curajul cestuia, Președintele României la acea vreme, domnul Ion Iliescu, a acordat domnului Teodor lancu titlul de „Revoluționar rănit prin împușcare în lupta pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989″.
Monika Baciu