Reporter: Adi, bun revenit din… deșertul de gheață. Cum a fost?
Adi Ahrițculesei:
Frig! Ce să zic? A fost expediția vieții mele și fără îndoială cea mai dificilă ascensiune dintre toate expedițiile de până acum. Vulcanul Mount Sidley din Antarctica, la 4.285 m alt. a fost într-adevăr, o piatră de încercare.
Reporter: E o mare performanță, ești primul bărbat român care închide acest circuit. Cum a fost drumul până acolo?
Adi Ahrițculesei:
Am plecat pe 3 ianuarie pe ruta București – Istanbul – Sao Paolo – Santiago de Chile – Punta Arenas, Chile. Am făcut tot felul de teste medicale, apoi am plecat cu grupul celorlalți, șapte înscriși la această expediție, cu alte două avioane speciale la vreo 3000 km în interiorul Antarcticii. Am avut destule emoții, mai ales pentru bagaje, care se puteau rătăci oricând pe o astfel de rută. Am zburat până la locul numit „Union Glacier” vreo patru ore, o bază militară chiliană, unde am și dormit în corturi. Acolo am și mâncat în condiții de zonă polară.
Reporter: Adică?
Adi Ahrițculesei:
Păi aveam niște pungi cu tot felul de variante alimentare, puneam apă, dizolvam, dry food, mâncam! Din Union Glacier am plecat cu un alt avion, până la ultima aterizare, la 40 km de Mount Sidley, undeva la 2.200 m alt.
Reporter: Care a fost ultimul asalt spre
Mount Sidley?
Adi Ahrițculesei:
Au fost acei 40 km, trăgând o sanie cu dotările necesare. Eram la 4000 km de cel mai apropiat oraș din Chile! Ne-am pregătit bagajele pe sanie, 30 kg, și dimineața pe la ora 8:00, în 17 ianuarie, am pornit la drum. Am ajuns în vârful muntelui pe la orele 16:00, ora locală, iată, după opt ore de mers. A fost o satisfacție imensă!
Reporter: Ai ținut legătura cu cei din țară?
Adi Ahrițculesei:
Da, printr-un telefon prin satelit, pe care îl avea un coleg australian, Robi. A fost foarte amabil, eram în tabăra de la 3200 m, când coborâsem de pe Mount Sidley.
Reporter: Care a fost cel mai dificil moment?
Adi Ahrițculesei:
Așteptarea în Union Glacier, cu incertitudinea plecării spre Mount Sidley. Am avut mari emoții până la momentul când am fost anunțați că vom
decola. Am ajuns cu bine, doar 30 de oameni de pe planetă au reușit să facă circuitul celor șapte vulcani. Am avut noroc în Antarctica cu vreme relativ bună, cer senin, deși a bătut un vânt tăios.
Reporter: Așadar, aproape de Polul Sud…
Adi Ahrițculesei:
Ooo, da! Păi în avionul care
ne-a adus din Punta Arenas eram vreo 45 de pasageri. În afara noastră, a celor opt, ceilalți erau înscriși pentru Polul Sud, excursie ce pornea de la Union Glacier. Costul, 31.500 dolari, doar ca să stai acolo vreo două ore, să faci poze!
Reporter: Bine că până la final totul a fost ok.
Adi Ahrițculesei: Da, mi-am îndeplinit un vis început acum aproape patru ani! Am sărbătorit succesul pe 21 ianuarie, cu întreaga echipă, la Punta Arenas, în Chile. Totul a durat 23 de zile.
Reporter: Ce mai urmează?
Adi Ahrițculesei:
Am ceva idei…Depinde și de buget. Deocamdată să îmi savurez acest succes, apoi mai vedem. Oricum, le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit și sper ca în continuare să fiu sănătos, să pot ataca și alte proiecte.

GENU TUTU