E chipa de fotbal Minerul Lupeni a apărut pentru prima oară în Divizia „B” la finalul campionatului 1937-1938 al Seriei a 2-a a Ligii de Vest a Diviziei „C”. Au urmat ani cu retrogradări și reveniri în „B” (1976, 1980, 1983), cea de-a 5-a fiind la finalul ediției 2004-2005.

Ultimii 5 ani în „B”
După ratarea la potou în sezonul precedent, promovarea în „B”, Minerul Lupeni, cu antrenorul Iosif Rus la cârmă, a luat-o în serios încă de la început, reuşind cea mai clară promovare din istorie, cu 16 puncte avans. Au fost folosiţi peste 30 de jucători, practic folosindu-se cam două echipe standard, printre aceştia enumerând-i pe Ardelean, Câmpean, I. Radu, Tr. Barbu, Cismaşiu, Daj, Diaconesu, Noaţă, Szoradi, Pilea, Elisei, Damian, Drăghici…
Minerul Lupeni a început campionatul 2004-2005 în Divizia „C” în forţă, răzbunându-se încă din prima etapă, chiar la Blaj, pe Inter-ul local, cu 2-1, prin golurile marcate de V. Stancu şi Daj.
Apoi echipa şi-a arătat clar intenţiile, câştigând la rând tot, singurele sincope fiind în etapele 5 şi 6, adică 0-2 la Telecom Arad şi 0-0 acasă cu Metalul Aiud. Din acel moment, Lupeniul bate tot în tur, în retur neînclinând steagul decât la Sparta Mediaş (0-2) şi Metalul Aiud (0-2). Cele mai clare victorii au fost…de trei ori 4-0 cu Frontiera Curtici, Soda Ocna Mureş şi Aurul Brad. Antrenorul Iosif Rus (născut la 17 aug. 1950) a rulat 33 de jucători, echipa standard fiind Ardelean (I. Botezatu) – Dobra (L. Lumperdean), Câmpean (Drăghici), Pilea (Acs), Cr. Barbu (Amaximoaie) – Cismaşiu, I. Radu (Baroană), Szoardi (Daj), L. Toader (Noaţă) – Diaconescu (Elisei), Tr. Barbu (Ciorea). Apoi a urmat reîntâlnirea cu eşalonul secund, după 19 ani. N-a fost un impact uşor.
2005-2006. Primul an în „B” – salvarea la limită
Sezonul 2005-2006 a fost unul cu atât mai greu, cu cât eforturile de orice natură erau înzecite. În plus, prin reorganizarea sistemului competiţional, urmau să ia drumul Diviziei „C” nu mai puţin de şase echipe, adică locurile 11-16. S-a pornit bine, cu antrenorul promovării, Adrian Matei, dar returul este atacat cu Gabi Stan, care nu rezistă decât cinci etape.
Urmează inimosul Iosif „Pică” Rus, cel care a scos mereu echipa din criză, iar după trei etape, din etapa a 23-a, Dan Mănăilă. Este momentul când Minerul Lupeni se află în cumpănă. Gestionarea situaţiei va fi însă bine administrată până la final, când, e drept, Lupeniul se salvează după ultima etapă,
1-0 cu Ind. Sârmei Câmpia Turzii. A fost campionatul în care, cu Urai, C. Luca, Boroncoi, Vali Stancu, Itu, Mihovici, Torok, Bălău, lupenenii au scos-o la liman: locul 10 salvator…