Locurile la învățământul dual au fost primele care s-au ocupat la unul dintre liceele ce au pentru prima dată astfel de clase. Vorbim despre Colegiul Economic Hermes de la Petroșani, care are câteva specializări cerute pe piața muncii.

Elevii din promoția care a terminat acum în județul Hunedoara a primit oferte chiar în ziua în care a susținut examenul de competențe.
Anul școlar aduce în Hunedoara cel mai mare număr de clase destinate celor care urmează învățământul dual. Este și școală, și elevii primesc și burse școlare, iar la final, cei mai buni, dacxă nu toți, primesc oferte și se pot angaja direct.
„Pentru anul școlar 2023-2024 am avut în planul de școlarizare cel mai mare număr de clase de dual, așa cum ne-au solicitat agenții economici, 8,5, pe diferite calificări. Vorbim de mecanic auto, sudor, tâmplari, dar și altele, care au corespondent pe piața muncii. Noi chiar ne-am bucurat că, în acest an școlar, când au avut loc examenele de certificare a competențelor profesionale, pentru absolevnții acestui an, elevii care au susținut acest examen, peste 20 dintre ei, au primit oferte de lucru din partea angajatorilor, chiar în ziua în care au susținut examenul”, a spus Maria Ștefănie, inspector general școlar la IȘJ Hunedoara.
În Petroșani, liceul cu profil economic are primele clase care, așa cum spun cei din conducere, au fost primele care s-au ocupat.
„Am contracte semnate cu agenții economici de aici pentru specializările: cofetar-patiser, bucătar, respectiv ospătar. Acest învățământ dual presupune sprijin din partea agenților economici în instruirea elevilor. Practic, acești copii vor avea și un venit lunar de 500 de lei, care să îi ajute să își continue studiile. Iar părinții au fost încântați, pentru că, vreau să vă spun, aceste locuri la învățământul dual au fost primele care s-au ocupat. Iar practica elevii o vor face la agenții economici”, spune directorul adjunct al Colegiului Ecopnomic Hermes din Petroșani, Mihaela Ionițoaei.
Numai anul trecut școlar, la solicitarea agențior economici, la nivel județean, au fost cuprinse 7 clase de învățământ profesional dual care însumează 191 de locuri, cu următoarele calificări profesionale: strungar; mecanic utilaje și instalații în industrie; electromecanic utilaje și instalații industriale; operator la mașini cu comandă numerică; electrician exploatare centrale, statii și rețele electrice; tâmplar universal; instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze; sudor; lacatuș construcții metalice și utilaj tehnologic; constructor montator de structuri metalice. Anul acesta sunt 8,5 clase.
Diana Mitrache