Am stat de vorbã în aceste zile cu câtiva dintre cei ce alcãtuiesc gruparea sportivã C.S.M. Jiul Petrosani. Un club înfiintat în anul 2005, ce are în prezent sapte sectii sportive – karate, tenis de câmp, tenis de masã, box, atletism, sah, fotbal – fiecare cu nãzuintele sale.

Atletismul, reînnodarea traditiei
Petrosaniul a avut de-a lungul ultimelor 4-5 decenii câteva nume de marcã în atletism, fiind suficient sã-i amintim nici doar pe Petre Drãgoescu si Eugen Ionete. În prezent, sectia de atletism de la C.S.M. Jiul îsi propune obiective cu bãtaie lungã.
Reporter: Ce înseamnã atletismul la Jiul?
Dana Vasiloanca, antrenor
: Avem 17 sportivi legitimati, câtiva copii cãrora le place acest sport. Sunt 3-4 copii care exceleazã în alergãri. Am început în 2016, iar anul trecut putem spune cã a fost unul bun, cu câteva locuri pe podium la câteva competitii.
Reporter: Se pot da nume?
Dana Vasiloancã, antrenor:
Avem o fetita de 8 ani, Sofia, care promite, este foarte preocupatã la antrenamentele – unii mai trag chiulul – pe care le facem  pe stadionul „Jiul”, pe la „Brãdet” sau pe Cheile Taii.
Radu Polironie, presedintele C.S.M. Jiul:
– Sectia de atletism este cea mai nouã dintre cele care participã în circuitul national. Are rezultate notabile, se face o treabã bunã aici.
Reporter: Cum stati cu baza materialã?
Dana Vasiloancã, antrenor:
Avem tot ceea ce ne trebuie la nivelul nostru. Avem echipament, asteptãm sã vedem bugetul pe 2018, dupã care ne vom mai dota cu cele ce ne sunt necesare.

Cu fotbalul, în asteptare..
Reporter: Ce facem cu fotbalul?
Radu Polifronie: Echipa Jiul este la nivelul Ligii a IV-a, se va uni cu A.C.S. Sirineasa la varã, sperãm pentru Liga a II-a. Practic, Sirineasa va prelua Jiul, urmãrindu-si drumul în ligile nationale, iar actuala Jiul,va continua ca o echipã a douã în Liga a IV-a judeteana. Deocamdatã Jiul continua returul în Liga a IV-a Hunedoara, cu antrenorul Horatiu Popa, cu un lot format din 41 de jucãtori, seniori si juniori.
Reporter: Ce oferã C.S.M.-ul ehipei de fotbal?
Radu Polifronie:
Exact ce s-a votat pentru finantarea echipei: bani pentru arbitraj acasã, pentru deplasare, plus o masã. Stãm bine cu facturile la apã, curent electric (avem o putere instalatã de 90 KW), asigurãm paza la stadion. Primãria s-a implicat foarte mult. Putem spune cã suntem în grafic.

Tabla de sah cu 20 de sportive
Reporter: Ce ne puteti spune despre sectia de sah?
Radu Polifronie: Avem un antrenor experimentat, Teodor Berintan, care are în pregãtire 20 de sportivi. Si ei se pregãtesc pentru competitii nationale. Au  reusit anul trecut cinci medalii de aur, 3-4 medalii de argint, opt medalii de bronz. Stãm bine…  pe tabla de sah!
Celelalte sporturi
Reporter:  Ce facem la celelalte sporturi?
Radu Polifronie:
La box avem trei sportivi pregãtiti de antrenorul Alexandru Peozanu, la tenis de masã, antrenorul Marius Roienfelal lucreazã cu 10 sportivi, cu douã sãli bine amenajate în incinta Liceului „D. Leonida”.  La tenis de câmp – antrenor Gabi Bãluse –  sunt cinci sportivi, cu Lovas lider de generatie, cu multiplu national la categoria 15 ani. Cea mai „întinsã” sectie, cea de karate , face obiectul unui subiect separat, pe care îl vom discuta într-o editie viitoare.
A CONSEMNAT GENU TUTU