Tribunalul Hunedoara a respins definitiv cererile formulate de Garda de Mediu și a decis că termocentrala Mintia nu trebuie să fie închisă din motive legate de poluare. Potrivit încheierii de ședință de azi, 22 decembrie 2020, instanța a admis cererile de intervenție ale CEH sau ale sindicatelor din minerit și energie, ori ale unor unități administrativ teritoriale și le-a respins pe cele ale Greenpeace, dar și cererea formulată de Grada de Mediu în 2015. Decizia este una definitivă, iar sindicaliștii de la Mintia spun că, în sfârșit, au o gură de oxigen.
„Apărarea nu a fost făcută ca lumea de juriștii de atunci de la CEH, și aici mă refer la perioada din 2015. La cererile de inrtervenție depuse de CEH și sindicatul nostru la acest termen, am reușit să demonstrăm că acel proces verbal nu era legal. Am pus acum toate documentele la dosar și am arătat că termocentrala Mintia are viitor”, a spus Cristian Iștoc, lider al Sindicatului Solidaritatea de la Termocentrala Mintia.
De altfel, Iștoc spune că a și demonstrat că Mintia poate funcționa cu un alt sort de cărbune, și că are buletinele de analiză la măsurătorile făcute pe cărbunele bituminos, cu conținut redus de sulf, care arată că termocentrala ar putea funcționa și așa și cu gaze naturale.

Diana Mitrache